Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemosták a vámpírkastélyt a Ferencieken

2009.06.15. 13:44 Módosítva: 2009-06-15 15:53:46

Lekerült a ponyva a Klotild-palota Szabadsajtó út felőli homlokzatáról. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló, két egyforma épület közül csak a Kígyó utca felőli, északit újítják fel a szakemberek. A teljes renovációt 2010-re ígérik: a pincét, a földszintet és a félemeletet továbbra kereskedelmi céllal hasznosítják, a többi szinten ötcsillagos Buddha hotel, a tetőn és a saroktoronyban kilátóterasz kap majd helyet.

klotildpalota1

Hogy a Klotild-palota déli épülete (ami a pesti köznyelvben tévesen Matild-palotaként él, és még mindig úgy néz ki, mint Budapest 1945-ös ostromakor) megújul-e valamikor, egyelőre nem tudni.

A neobarokk és késő eklektikus stílusú ikerpalotákat Koburg Klotild Mária Amália főheccegasszony, József főherceg felesége építtette 1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Stílusjegyei miatt nemcsak az urbanista bloggerek kedvence lett, de Hollywoodé is: a 2004-es Underworld nyitójelenetében esőben ázó vámpírtanyaként szerepelt. (Még több érdekesség a Klotild-palotáról a varoskepp.blog.hun)