Meghalt Momo Kapor szerb író

2010.03.03. 20:56

73 éves korában elhunyt Momo Kapor szerb író, festőművész, a legismertebb és legolvasottabb írók egyike. A belgrádi katonai kórházban érte a halál, erről értesítette a család a Tanjug hírügynökséget.

Momo Kapor 1937-ben született Szarajevóban, a család a II. világháború után költözött Belgrádba, amelynek az író élete végéig hű krónikása maradt.

Az író 1961-ben a képzőművészeti akadémián szerzett diplomát festő szakon. 1975-ben jelent meg Folirante című kötete, azután nagyon sok regényt, novellát, dokumentum- és nagyjátékfilm-forgatókönyvet írt. Emlékezetes - és a volt Jugoszlávia országainak televíziói máig vetítik - a Valter brani Sarajevo (Valter védi Szarajevót) című fergeteges háborús komédiáját.

A Lep dan za umiranje (Szép nap a halálra) című könyve Belgrád 1999-es NATO bombázásáról szól. Momo Kapor idén januárban csatlakozott 200 szerb közéleti személyiség kezdeményezéséhez, hogy írjanak ki népszavazást az ország NATO-csatlakozásáról, mert az a véleményük, hogy Szerbiának semlegesnek kell maradnia. Egy másik nyílt levélben azokhoz csatlakozott, akik aggodalmukat fejezték ki a Vajdaság sorsa miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport