Szokatlan helyszíneken a NagyVárosFesztivál

2010.04.20. 14:04

Séta egy panelház tetején, esti beszélgetés a temetőben és táncház az aluljáróban - szokatlan vagy elfeledett helyeket fedeznek fel május 1. és 31. között a III. Urbitális Majális NagyVárosFesztivál kiemelt rendezvényei.

Egy hónap alatt több mint száz programmal várja az érdeklődőket az Urbitális Majális, a városlakókat a budapesti élet formálásában aktív részvételre serkentő rendezvénysorozat - mondta a programot összeállító Katlan Csoport vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rózsavölgyi Barbara megemlítette, idén Budapest szeretete volt a rendezvénysorozat központi témája. A konkrét programokra pályázaton jelentkezhettek a fővárosi intézmények, egyesületek, civil szervezetek kultúra, környezetvédelem, közösség, város és sport kategóriában.
A programok között idén verseny is zajlik, a legérdekesebb esemény szervezőjének félmillió forint lesz a jutalma.

Panel, romkocsma, aluljáró

A május 1-i hivatalos nyitónapon 12 program várja az érdeklődőket, de bizonyos rendezvények már áprilisban megkezdődtek.

Andor Márió, az Urbitális Majálist rendező Studio Metropolitana programvezetője arról beszélt, hogy idén elsősorban a városi közösségi tereket kívánták megtölteni szokatlan, új tartalommal. A Fiumei úti sírkertbe például Popper Péterrel terveztek esti beszélgetést, de a népszerű pszichológus váratlan halála miatt erre nélküle kerül sor.

A szervezők vezetett túrát tartanak Közép-Európa legnagyobb lakóépülete, a Szőlő utcai panelház tetejére, a Fővám téri aluljáró a Csürrentő együttes táncházának ad otthont, de lehet majd egy margitszigeti stégen közösen meditálni vagy a Múzeumkertben grillezni is.

A Romkocsmák éjszakáján hét pesti szórakozóhely hirdet közös kvízjátékot, a Vörösmarty téren vízzel telt konténerek várják a fürdeni vágyókat, lesz lakásszínház, gerillakertészkedés, nemzetközi térmenedzsment-konferencia, nyílt nap a négyes metróban, vízi majális az Újpesti-öbölben, míg a Fülemülék éjszakáján "fülemüle-hallgató" sétán vehetnek részt a budapestiek.