Nem lehet majd ingyen filmezni New Yorkban

2010.04.27. 14:47

Háromszáz dolláros (60 ezer forintos) díjat szednének a New Yorkban filmezőktől a korábban ingyenes engedély fejében, hogy ezzel is új forráshoz jussanak a városháza költségvetési hiányának pótlására.

A javaslatról kedden tájékoztatták a hollywoodi stúdiók, a hirdetőcégek és a szakszervezetek képviselőit a városháza illetékesei. A háromszáz dollárt a városban készülő filmek, reklámok, zenés videók és televíziós sorozatok után szednék be. Egy produkciónak - a forgatás időtartamától függetlenül - csak egyszer kellene fizetni az engedélyért, a tévésorozatok pedig évenként rónák le az összeget.

Amióta 1966-ban felállították a New York-i filmhivatalt, a filmezéshez kért engedély mindig is ingyenes volt. "A jelen helyzetben, a költségvetés példátlan megkurtítása miatt nincs más választásunk" - jelentette ki Katherine Oliver, a Polgármesteri Hivatal Film- Színház és Műsorsugárzó irodájának megbízottja.
Az előzetes számítások szerint legfeljebb évi egymillió dolláros (200 millió forintos) bevételt jelenthet a díjszabás bevezetése, ám az iroda kétmilliós (400 millió forintos) költségvetéséhez mérten ez jelentős összeg. A metropolis összesen 60 milliárd dollárral gazdálkodik évente.
A városháziak hangsúlyozták, hogy amennyiben egy alacsony költségvetésű film igazolja, hogy pénzügyi keretébe nem fér bele a háromszáz dollár, készek lemondani róla.

Engedély a nagyobb forgatásokhoz

New Yorkban minden olyan forgatáshoz engedélyt kell kérni, amelyhez kézben hordozható kameráknál, lámpáknál, mikrofonoknál komolyabb felszereléseket, járműveket használnak. Esetenként akkor is, ha a forgatás a város tulajdonában lévő helyszínen folyik, és ezért azt le kell zárni. Tavaly 3050 - még ingyenes - engedélyt adtak ki. 
A képet az is árnyalja, hogy míg például Los Angelesben egy kéthetes forgatás 626 dolláros (125 ezer forintos) engedélyén felül plusz pénzbe kerül a forgatás alatti parkolás, útlezárás, rendőri biztosítás, mindezeket New York eddig is, és továbbra is ingyen biztosítja a stábok számára.
Michael Bloomberg polgármester évek óta próbálja megváltoztatni a városról költséges forgatási helyszínként kialakult képet. A filmipar évi ötmillió dolláros (egymilliárd forintos) bevételt hoz New Yorknak, és több mint százezer embert foglalkoztat. Öt éve 5 százalékos adókedvezménnyel élhetnek az itt forgató produkciók, és ez az állam által nyújtott 30 százalékkal együtt már nem is kevés. Ezért vethette meg a lábát a városban a Ki ez a lány? (Ugly Betty) című tévésorozat, és olyan szuperprodukciók, mint a Pókember 3, Jerry Bruckheimer készülő The Sorcerer's Apprentice című akciókalandja, a Tőzsdecápák folytatása vagy a Szex és New York 2.
Brooke Kennedy, A férjem védelmében című, New Yorkban készülő CBS- drámasorozat executive producere szerint az engedély párszáz dollárja nem fogja túlterhelni a sokmillió dolláros produkciók büdzséjét. "Jó helyre megy a pénz. Annyi mindent ad ez a város" - mondta a szakember, akinek 25 éves New York-i forgatási tapasztalat van a háta mögött.
A városháza előbb begyűjti a véleményeket a javasolt háromszáz dolláros díjszabásról, majd nyilvános egyeztetést is rendeznek róla.