Schwajdától búcsúzott a Nemzeti Színház

2010.04.29. 17:21

Schwajda Györgytől, a Nemzeti Színház múlt héten elhunyt egykori igazgatójától búcsúzott csütörtökön a társulat a főbejárat előtti Hajóorrban.

"Ha nem lett volna, nem lenne az az ember, akinek az urnája előtt itt vagyunk, akkor most nem állna ez a ház mögöttünk, nem lenne Nemzeti Színház" - méltatta elődjét az intézmény jelenlegi vezetője, Alföldi Róbert. Mint a színész-rendező hozzátette, Schwajda György szellemileg is színházépítő ember volt.

Anatolij Vasziljev rendező levélbe üdvözölte: 17 éven át dolgoztak együtt és voltak barátok. "Kiváló igazgató volt ez az ember: elvhű, nagyvonalú, kreatív, érdeklődő, de legfőképp nemzeti" - emlékezett az általa patriótának és polgárnak tartott barátjára az orosz rendező.

Anatolij Vasziljev utalt arra is, hogy Schwajda György 2002-ben csak néhány hónapig állhatott a Nemzeti élén. "Milyen ostoba dolog volt elűzni a Nemzeti Színházból, amit ő épített fel!" - fogalmazott.

Törőcsik Mari elmondása szerint a színidirektor váratlan halálával az ő szakmai életének egyik legszebb 10-12 évét is magával vitte. A Nemzet Színésze fájdalommal emlékeztetett arra, hogy Schwajda György gyakorlatilag soha nem irányíthatott Budapesten színházat, valamint arra, hogy nekik, a Nemzet Színészeinek nem jutott eszükbe Kossuth-díjra felterjeszteni az igazgatót.

Hollósi Frigyes könnyeivel küszködve mint utolsó gyerekkori barátjától köszönt el Schwajda Györgytől: "furcsa párként léteztünk (...), szinte apaként próbáltál nevelni". A színművész emlékeztetett, Schwajda "millió támadást kibírva", mindig keményen küzdött az arra érdemes ügyekért.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly mint a somogyi megyeszékhely díszpolgárától köszönt el a város színházát haláláig irányító Schwajda Györgytől. Elmondta, Kaposvár tovább kívánja vinni a színidirektor örökségét.

Schwajda György búcsúztatásán az április 19-én elhunyt író-dramaturg számos barátja, kollégája, tisztelője vett részt. Jelen volt a Nemzet Színészeinek többsége - Avar István, Bodrogi Gyula, Király Levente, Máthé Erzsi, Tordy Géza -, a Nemzeti Színház társulatának számos tagja - többek között Básti Juli, Blaskó Péter, Földi Ádám, Molnár Piroska, Nagy Mari és Szarvas József -, Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, Jordán Tamás, a Nemzeti Színház egykori igazgatója, Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, valamint Benedek Miklós, Hernádi Judit, Mécs Károly, Nagy-Kálózy Eszter, Seress Zoltán, Szacsvay László, Verebes István színművészek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport