Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Múzeum lesz a terezini gettó néhány épülete

2010.05.06. 09:19

Állandó kiállításoknak és bemutatóknak otthont adó múzeumokká alakítja át az észak-csehországi Terezin városa az egykori gettó és koncentrációs tábor négy történelmi épületét. Az erről aláírt szerződés értelmében a felújítási munkálatok 2013-ig fognak tartani, finanszírozásához az Európai Unió 500 millió koronás (5,3 milliárd forint) támogatást adott. A felújítás nem titkolt célja, hogy az építmény UNESCO-listájára kerüljön, mint kitűnő állapotban megőrzött katonai erődítmény.

A terezini gettó amolyan kirakat koncentrációs tábor volt, ahová az európai zsidó művészeket hurcolták el a második világháborúban. A gettóban színdarabokat és zeneműveket adhattak elő, köztük Verdi Requimjét is, melynek emlékelőadása vasárnap este lesz a Vasúttörténeti Parkban. A művészek többsége Aushwitzban, gázkamrában végezte.

A terezini gettó felújtott épületeiben katonai- és ősi mesterségek bemutatóit nézhetik majd meg a látogatók. Az egyik épületben a Cseh Hadtörténeti Intézet együttműködésének köszönhetően egy tüzérségi múzeumnak adnak otthont. Egy másikban állandó kiállítás mutatja majd be a 18. századi katonai életet jellemzőit, és a látogatók az erődrendszerek működésével is megismerkedhetnek. A lovas iskola ismét eredeti rendeltetésének megfelelően, vagyis lovaglóiskolaként fog működni. A tüzérségi barakk épülete pedig a tábor megpróbáltatásait túlélő Baeck rabbiról (1873-1956) elnevezett Leo Baeck alapítványnak ad majd otthont.