Pécsi túrák a Kortárs Építészeti Központtal

2010.05.12. 15:11

A Kortárs Építészeti Központ négy pécsi túrával bővítette építészeti sétáinak sorát. A kortárs építészeti túrákat ismertető artur.org.hu oldalon három gyalogos és egy kerékpáros túrát állítottak össze a téma szakértői,

Az interaktív oldalon így 59 kortárs építészeti alkotást ismerhetnek meg az érdeklődők. A túrákat a Pécs 2010 alkalmából hozták létre, de azok nem csak a kulturálisfőváros-projekt keretében megvalósult beruházásokra koncentrálnak.

Az épületeket adatlap mutatja be az építész nevével, építési idővel, címmel, GPS-koordinátákkal, magyar és angol leírásokkal. Az oldal használható mobiltelefonon is, így a túrázók a városban sem maradnak információ nélkül.

A listában szerepelnek a közelmúltban épült házak mellett régebbi, de frissen átépített vagy kiegészített épületek, terek, mondta el a KÉK kuratóriumának elnöke, Finta Sándor, aki szakértőként részt vett az Index építészeti videóiban is.

A kerékpáros túra egyik állomása a Pécs közeli Pellérd, amelynek új faluközpontjával ismeretik meg a túrázókat.

A 2009-ben indított Artur oldal hét fővárosi túrával mutatkozott be. Kovács Dániel kurátor elmondta, hogy ősztől a budapesti túrák a két világháború közötti építészet legjobbjaival bővül.

A virtuális túrákat a magyar fejlesztésű Prezi szoftver segítségével járhatjuk be.