Elton Johnt nem félemlítik meg az iszlamisták

2010.05.18. 12:44


"Ha megengedjük, hogy Elton John fellépjen nálunk, azzal beszennyeznénk az észak-afrikai királyság fesztiválját" - hívták fel a figyelmet az erkölcsökre a marokkói iszlamisták. Elton John nem negédes slágerei, hanem melegjogi megnyilatkozásai és az AIDS elleni felvilágosító munkája miatt került a szélsőséges hívők célkeresztjébe.

A zenész mellett kiállt a fővárosban, Rabatban szervezett zenei fesztivál vezetője, a Reutersnek megjegyezve: "A fellépők magánélete nem érdekel minket. Nem az alapján hívtuk meg a zenészeket". Elton John sem jelezte, hogy lemondaná marokkói koncertjét.

Az észak-afrikai ország fesztiváljára 50 országból hívtak meg fellépőket, például Mikát vagy Julio Iglesiast. És bár a rendezvényt támogatja Marokkó királya is, az iszlamisták szerint mindez csak az erkölcstelenség terjedéséhez járul hozzá.

"Megkértük a kormányt, hogy ezt a személyt, sajnos személy és nem férfit kell mondanom, húzzák ki a fellépők lisátjáról, mivel nevezetes arról, hogy henceg a homoszexualitásával. Marokkó iszlám állam, és nem engedhetjük meg, hogy ilyen emberek fellépjenek, és ezzel rontsák meg az ifjúságot" - nyilatkozta az iszlamista párt parlamenti képviselője.

Az ország liberális rétege ugyanakkor úgy véli, az Elton John elleni támadás része a kísérletnek, amely során a világi Marokkót konzervatív irányba fordítanák.