A Talking Headstől lopott Florida kormányzója

2010.05.26. 14:27 Módosítva: 2010.05.26. 14:28

Egymillió dollárra perelte be Charlie Crist floridai kormányzót az egykori Talking Heads együttes frontembere, David Byrne, mert a politikus engedély nélkül használta fel a zenekar egyik számát kampányában.

David Byrne hétfőn nyújtotta be keresetét a tampai szövetségi bíróságon. A kormányzó a beadvány alapján engedély nélkül használta fel az együttes 1985-ös Road to Nowhere című számát egy internetes kampányban, amellyel ellenfelét, Marco Rubiót igyekezett kigúnyolni. A politikai reklám januárban elérhető volt a kormányzó saját weboldalán és a YouTube videomegosztó portálon is.

Lawrence Isernek, Byrne jogi képviselőjének elmondása szerint Christ nem csupán a szerzői jogok ellen vétett, hanem a megtévesztő reklámozásra vonatkozó törvényt is megsértette azzal, hogy azt a látszatot keltette, mintha az énekes is a támogatói közé tartozna.

Byrne hangsúlyozta, hogy rajongói valószínűleg csalódnának benne, ha engedélyezné, hogy különböző kampányokhoz használják fel az együttes számait.

A kormányzó kampányszóvivője egyelőre nem reagált a történtekre. 
A skót származású Byrne 1974-ben alapított a Talking Heads együttest, amely 1991-es feloszlása előtt olyan slágerekkel büszkélkedhetett, mint a Burning Down The House, a Psycho Killer és a Once In A Lifetime.