Színházi fesztivál kezdődik Újvidéken

2010.05.26. 12:49

Tizenkét versenyelőadással indul Újvidéken a szerdán este kezdődő 55. Sterija Játékok, a nagy hagyományokra visszatekintő újvidéki színházi fesztivál.

A május 26-tól június 4-ig tartó fesztivál a Szerb Nemzeti Színház nagyszínpadán a Hair című musicallel veszi kezdetét. A belgrádi Atelje 212 Színház előadását február óta játsszák nagy sikerrel a szerb fővárosban - írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.

A három szekcióban zajló színházi fesztiválon a nemzeti színházak kategóriájában verseng a Hair musical öt előadással egyetemben, a nemzeti dráma szekcióban pedig hét előadást láthatnak a nézők. A nemzetközi szekcióban ugyancsak öt előadás várható, közöttük lesz a zágrábi Kazaliste Mladih, a celjei Slovensko Ljudsko Gledalisce, a bukaresti-marosvásárhelyi Yorick Stúdió-DramAcum, az amszterdami Stand up Tall Productions egy-egy előadása, valamint a budapesti KoMa Társulat Fédra Fitness című darabja.

A rendezvény érdekessége, hogy a nemzeti dráma kategóriában három előadás külföldről érkezik, a hazai résztvevők között pedig két magyar nyelvű előadás lesz. Urbán András az egyetlen rendező, akinek két rendezése is szerepel a versenyben, és Beszédes István műve is helyet kapott a nemzeti dráma kategóriában.

Beszédes István író és Urbán András rendező közös színházi vállalkozását, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Szardínia című előadását május 28-án láthatja a közönség. A másik magyar nyelvű előadást, a Narancsbőrt pedig június 2-án az Újvidéki Színház épületében viszi színre a társulat.