Az iPad használata egyszer kötelező lesz

2010.06.11. 11:14

David Hockney brit festőművész új művészeti eszközt lát az Apple táblapécéjében. A digitális művészetben élen járó festő most az iPad lehetőségeire koncentrál.

A 72 éves Hockney tavaly keltett szenzációt azzal, hogy egy speciális szoftver segítségével az ujjával rajzolva készített "festményeket" iPhone telefonján.

A Times című napilapnak adott interjújában Hockney azt is elmondta, hogy az új kütyünek sötét oldala is van. A művész szerint nem kell ahhoz nagy képzelőerő, hogy látni lehessen a technika fejlődését. Az iPad egyre vékonyabb, a papírhoz hasonló lehet, és talán egyszer mindenki számára kötelező lesz a használata úgy, mint egy útlevél, amely a tulajdonos egész életét tartalmazza.

Hockney szerint jóllehet a telefonnal készült képek a XXI. századot idézik, de az alkotások bemutatására ősi megjelenítési formára van szükség, vagyis a képek a galéria falára függesztve adnak teljes élményt. "Az iPhone-nal tavaly 300 rajzot készítettem, a telefonon csak egyenként lehet ezeket megtekinteni. Ezért most egy hagyományos kiállításon a képek egymással összehasonlítható módon, csoportokba rendezve láthatók" - magyarázta a művész, hozzátéve, hogy az iPad iránti lelkesedése ellenére sem hagy fel a festéssel.