Egészségre káros a szotyiinstalláció a Tate Modernben

2010.10.15. 16:53

Alig nyitották meg, máris lezárták a látogatók elől Ai Vej-vej (Ai Weiwei) kínai művész kiállítását a londoni Tate Modernben, mivel a százmillió kézzel készített porcelán napraforgómagból készült installáció a szakemberek szerint káros az egészségre.

A Sunflower Seeds (Napraforgómagok) című installációt, amely egy ezer négyzetméteres szőnyeg, Vej-vej az intézmény Unilever-sorozatához készítette. A modern és kortárs múzeum a kereskedelmi konszern támogatásával tíz éve minden évben felkér egy installációkat készítő művészt a múzeum nagycsarnokának megtöltésére.

TRPar3521656

A kínai porcelángyártás egyik fő központjában, Csingtöcsenben (Jingdezhen) két éven keresztül csaknem hatszáz munkás dolgozott a projekten, amelyhez százötven tonnányi napraforgómagot használtak fel. A magok mindegyikét 1300 Celsius-fokon égették ki, kézzel megfestették, majd újra kiégették, ezúttal 800 fokon. Eredetileg május 2-ig lett volna látogatható a kiállítás.

"Bár a porcelán igen szilárd anyag, a látogatók lelkes sétája rajta a vártnál nagyobb port idéz elő a turbinacsarnokban. Ez a szálló por belélegezve egészségkárosító hatású lehet, ezért a Tate Modern a művésszel konzultálva úgy döntött, nem engedélyezi a látogatók számára, hogy átgyalogoljanak az installáción" - tudatta pénteken a galéria közleménye.

Ai Vej-vej alkotásával egyrészt azt kívánta bemutatni, hogy egy sűrűn lakott országban elveszhet a személyiség. Az installáció másik gondolata pedig az, hogy az interneten keresztül sok millió ember kapcsolódik össze szerte a világon.

TRDV845028

A Tate közölte, hogy az installációt nem bontják el, a látogatók a csarnok fölötti termekből nézhetnek le rá.