Kultblog

Észak-Koreáról szóló könyv kapta a Samuel Johnson-díjat

2010. július 4., 19:01 Módosítva: 2010.07.04 19:54
2

A Los Angeles Times riportere, Barbara Demick Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea (Nincs mit irigyelni: hétköznapi életek Észak-Koreában) című könyve kapta idén Nagy-Britanniában a legjobb dokumentumregénynek járó Samuel Johnson-díjat és a vele járó 20 ezer fontot.

A szerző hat észak-koreai disszidenst interjúvolt meg, a kötethez a diktatórikus országból kicsempészett fényképeket és videofelvételeket is felhasznált. A dokumentumregény szereplői között van szerelmét titkoló pár, hajléktalan fiú és lázadó lányával küzdő patrióta gyári munkás is.

A zsűri elnöke, Evan Davis újságíró szerint Demick könyve izgalmas és megindító kép egy olyan országról, amelyet "túlságosan is könnyen azonosítanak nagyszabású felvonulásokkal és gondosan koordinált zászlólengetésekkel".

A 18. században élt esszéista és lexikográfus Samuel Johnsonnak emléket állító díjat angol nyelvű, az aktuális kérdésekkel, történelemmel, politikával, tudománnyal, sporttal és utazással foglalkozó könyvek, életrajzi és önéletrajzi kötetek kaphatják.

Scorsese Budapest helyett Párizst választotta

2010. július 4., 17:12 Módosítva: 2010.07.04 18:21
18

A külföldi filmeknek bevezetett húsz százalékos adókedvezmény miatt Párizsban készül idén nyáron több hollywoodi produkció, köztük Martin Scorsese legújabb filmje, amelyet eredetileg Budapesten terveztek forgatni.

Az év eleje óta a nemzetközi produkciók franciaországi kiadásaik után húsz százalékos adókedvezményben részesülnek 4 millió euróig. A kedvezményről rendelkező törvény kimondja, hogy a visszatérítést igénylő filmekben a forgatás helyszínének beazonosíthatónak kell lennie, azaz a film készítőinek népszerűsítenie kell Franciaországot. A rendelkezés sikerét mutatja, hogy eddig 23 produkció részesült ilyen adókedvezményben, s a nyár folyamán több hollywoodi rendező is Franciaországba készül.

Martin Scorsese a párizsi Gare du Nord pályaudvart választotta helyszínül Brian Selznick The Invention of Hugo Cabret című képes ifjúsági regényének adaptációjához, amely egy halott apja emlékével szembesülő árva kisfiú történetét dolgozza fel. A Hugo Cabret című film főszerepeit Jude Law, Ray Winstone, Christopher Lee, Ben Kingsley és Sacha Baron Cohen alakítják.

Bahman Naraghi producer a France 2 közszolgálati televízióban elmondta: amíg nem volt a francia adókedvezmény, a film külső helyszíneit Budapestre tervezték, a belső jeleneteket pedig Londonban vették volna fel. Az új francia intézkedésnek köszönhetően azonban a párizsi forgatással egymillió dollárt takarít meg a produkció. "Ezt a filmet gyerekek és felnőttek is meg fogják nézni tíz, húsz vagy akár harminc év múlva is. Biztos, hogy kultuszfilm lesz, ahogy Scorsese minden filmje az. Az az imázs, amit ez a film fog Párizsról sugározni, megmarad örökre. Ez pedig az ország számára olyan kincs, amelynek nincs ára" - tette hozzá.

Mindeközben a hétvégi The New York Times Budapestet ajánlgatja Hollywoodnak, hiszen Magyarországon is 20 százalékos adóvisszatérítés jár a külföldi produkcióknak, sőt a gyenge forint és az olcsó munkaerő "még csábítóbbá teszi" az országot. De mint a lap írja, a filmeseknek panaszra is bőven van okuk: "időnként kiábrándító a bürokrácia, és a lakosság homogén jellege is hátrány".

Cheryl Cole lett a második legjobb nő

2010. július 2., 16:05 Módosítva: 2010.07.04 14:17
19

Audrey Hepburnt választották meg minden idők legszebb nőjének. A QVC csatorna felmérésében olyan színésznőket is maga mögé utasított, mint Angelina Jolie vagy Jennifer Aniston. A Girls Aloud énekesnője és a brit tehetségkutató The X Factor egyik zsűritagja, Cheryl Cole lett a második helyezett. Az énekesnő már elvált férjétől a Chelsea FC focicsapat játékosától, Ashley Cole-tól, és a kép szerint nem marad le szexbombaságban a harmadik helyezett Marilyn Monroe-tól. A contactmusic közölte tizes listán Diana hercegnő is szerepel.

Cheryl Cole
Cheryl Cole

1. Audrey Hepburn
2. Cheryl Cole
3. Marilyn Monroe
4. Angelina Jolie
5. Grace Kelly
6. Scarlett Johansson
7. Halle Berry
8. Diana, Princess of Wales
9. Kelly Brook
10. Jennifer Aniston.

Októberben új harangokat kap a Mátyás-templom

2010. július 1., 12:15 Módosítva: 2010.07.01 12:15

A tervek szerint októberben kaphat három új harangot a Mátyás-templom, s ezzel hatra emelkedik a templom harangjainak száma. Az új harangok a második világháborúban megsemmisült társaik helyére kerülnek a Norvég Alap finanszírozásának köszönhetően. Az alap 318 ezer eurót ad a beruházáshoz, a fennmaradó 15 százalékos önrészt pedig a fővárosi I. kerületi önkormányzat vállalta át. A harangokat a közbeszerzési eljárás eredményeként a passaui Perner-öntöde készíti el. A Budavári Nagyboldogasszony-templom előtti téren ősszel egy hónapig láthatók lesznek a harangok, melyeket ezután megáldanak, majd felkerülnek a toronyba. A majdani hat harang közül a legnagyobbat és a két legkisebbet készítik el az új beruházás során.

Kertész, Korniss és Hervé a Mai Manóban

2010. július 1., 10:48 Módosítva: 2010.07.01 10:48

Klösz György, André Kertész, Korniss Péter, Kudász Gábor Arion és számos további neves fotográfus kevésbé ismert felvételeit mutatja be Ritkán látott képek című kiállításán a Magyar Fotográfiai Múzeum (MFM) július 2. és szeptember 5. között a budapesti Mai Manó Ház - Magyar Fotográfusok Házában.

A budapesti kiállítóhely által befogadott válogatás azokra a képekre koncentrál, melyeket vagy nagyon ritkán láthatnak az MFM-be ellátogatók, vagy még soha nem is kerültek a falakra. A tárlat anyaga több mint 170 évet ölel fel: a bemutatott fotográfiák között megtalálhatók a fényképezés legkorábbi technikai eljárásával készült felvételek, majd a fekete-fehér fotókon át a közönség eljut napjaink digitális képkészítési technikájához.

Nem hiányoznak a válogatásból a magyar fotóművészet neves alakjainak - például Angelo (Funk Pál), Ata Kandó, Fejes László, Lucien Hervé, Keleti Éva, Kepes György, André Kertész, Klösz György, Korniss Péter, Kudász Gábor Arion, Mai Manó vagy Szilágyi Lenke - munkái, de a tárlat azt is bizonyítani akarja, hogy nem csak a világhírű fotográfusok életművéből kerülhetnek elő magas színvonalú alkotások.

Csak a Rolling Stone-ban jelenik meg Prince új albuma

2010. július 1., 09:43 Módosítva: 2010.07.01 09:43
1

Az amerikai zenész július 22-én adja ki a 20Ten című albumot, amely nem tölthető le és hanghordozóként sem lesz kapható: a zenei magazin augusztusi kiadásának mellékleteként lehet csak megvásárolni. A Rolling Stone az egyetlen magazin az egész világon, amellyel a művész együttműködik a kiadás érdekében. Prince minnesotai stúdiójában egyedül komponálta és vette fel a zenét. Az albumon vendégszerepel többek között Maceo Parker szaxofonos valamint Shelby J, Liv Warfield és Elisa Dease énekesnők. A lemez funk- és újhullámos elemeivel a zenész karrierjének korai szakaszát idézi.

Tiltakoznak a csehek a Michael Jackson-szobor ellen

2010. június 30., 09:06 Módosítva: 2010.06.30 09:06
11

Csehek ezrei csatlakoztak ahhoz az online tiltakozáshoz, amely meg akarja akadályozni, hogy Prágában szobrot emeljenek Michael Jackson emlékére.

A pop királyának rajongói a tavaly elhunyt Jackson születésének 52. évfordulóján, augusztus 29-én szeretnék felavatni a zenész kétméteres oszlopon nyugvó bronz mellszobrát a Letna parkban, ahol Jackson 1996-ban nagysikerű koncertet adott. A főváros engedélyezte a tervet.

Keddig azonban már több mint kétezren csatlakoztak ahhoz a Facebook közösségi portálon elindított tiltakozáshoz, amely szerint semmi értelme szobrot állítani neki, hiszen a világhírű zenésznek az égvilágon semmi köze sem volt a csehekhez.

"Michael Jackson - nyugodj békében, és hagyd békén a mi Letnánkat!" - fogalmaz a petíció.  Egy prágai galéria a vita megoldására azt javasolta, hogy inkább egy kortárs cseh művész szobrát állítsák fel a kiszemelt helyre.

Egymilliót adtak el az új Alkonyat-könyvből

2010. június 29., 14:34 Módosítva: 2010.06.29 14:34

Ismét arannyá vált Stephenie Meyer munkája, az Alkonyat vámpírsorozat leágazásából, a The Short Second Life of Bree Tanner (Bree Tanner rövid második élete) című könyvből három hét alatt több mint egymillió példány kelt el az Egyesült Államokban.

A kötetet megjelentető Little, Brown Books for Young Readers kiadó hétfői bejelentése szerint ez a 2010-es év eddigi legkelendőbb könyve a piacon.

Az újszülött vámpír, Bree Tanner kalandjairól szóló történet az Egyesült Államok mellett több országban is a sikerlisták élére került. 
Az Alkonyat négy részéből kevesebb mint öt év alatt a világ ötven országában közel százmillió példányt adtak el.

Látogatási rekord az esseni kulturális fővárosban

2010. június 29., 14:22 Módosítva: 2010.06.29 14:29

Félidejénél jár a németországi Essen Európa Kulturális Fővárosa programsorozata, s az eddigi látogatottság alapján úgy tűnik, a Ruhr2010 programmal sikerülhet felülmúlni Liverpool 2008-ban felállított 9,7 milliós látogatottsági rekordját - vontak mérleget a szervezők Duisburgban.

Az Essen mellett a Ruhr-vidék városaira is kiterjedő program januártól június végéig a vártnál sokkalta több, összesen 4,8 millió látogatót vonzott.

Tovább

Lady Gaga 62 millió dollárt keresett

2010. június 29., 12:32 Módosítva: 2010.06.29 13:16
4
Oprah Winfrey
Oprah Winfrey

Oprah Winfrey lett az első a Forbes magazin celeblistáján. A neves lap a szórakoztatóipari munkásokat rangsorolta bevételeik és ismertségük alapján.

Felméréseik szerint a tévéshow-kat vezető asszony 315 millió dolláros bevételével került az élre. Fölénye akkora, hogy tulajdonképpen egy külön listán is szerepelhetne, egyedül. A második helyezett Beyonce bevétele alapján akár segélyért is folyamodhatna.

Az énekesnő Oprah bevételének töredékét, csupán 87 millió dollárt kasszírozott művészetével. Ez is csak úgy gyűlt össze, hogy másodállást is vállalt mint divattervező és parfümkreátor.

Tovább

Letartóztatták a Mötley Crüe volt énekesét

2010. június 29., 11:12 Módosítva: 2010.06.29 11:12

Letartóztatták Vince Neilt, a Mötley Crüe egykori énekesét, mert alkoholos befolyásoltság alatt vezetett. A 49 éves rockert Las Vegasban kapták el vasárnap éjjel.

A vádak szerint Neil nem sokkal korábban összetörte egy rajongó kameráját a Hilton előtt. A rendőrség még nem lát tisztán az ügyben.

A BP-t kidobnák a Tate múzeumból

2010. június 29., 10:07 Módosítva: 2010.06.29 10:07

170 művész írta alá azt a levelet, amelyben kérik a Tate Britain vezetőségét: szakítsa meg a BP-vel kötött megállapodását. A Mexikói-öböl olajkatasztrófáját okozó cég a neves brit múzeum fő támogatója. A levélben az áll: "A BP logója foltot jelent a neves múzeum megítélésén." A tiltakozást közvetlenül az váltotta ki, hogy múlt héten a Tate más BP szponzorálta intézményekkel együtt köszönőlevelet hozott nyilvánosságra: "Hálásak vagyunk a BP-nek a hosszú távú támogatásáért - szólt a levél, amelyet a Tate, a Royal Opera House, a British Museum és a National Portrait Gallery jelentetett meg. - A támogatásnak köszönhető bevétel alapvető fontosságú a művészeti intézmények számára, hogy gazdag és értékes kultúrális értékeket jeleníthessenek meg.

Tovább

Új helyet kap Egerben a Kepes Központ

2010. június 28., 15:08 Módosítva: 2010.06.28 15:08

Eger központjában a volt Ifjúsági Házban kap helyet a Kepes György Nemzetközi Művészeti Központ. A műemlék épület rekonstrukciója, illetve a művészeti központ kialakítása mintegy 600 millió forintba kerül. Ehhez 500 millió forintot nyert a Kepes Központ működtetésével megbízott Komplex Kultúroktatásért Alapítvány az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében. A létesítmény a tervek szerint 2012-ben nyílik meg a nagyközönség előtt.

A rekonstrukció során megújul a gépészeti és az elektromos rendszer, és a homlokzat is megváltozik. Az állandó tárlat mellett időszaki, a kortárs képzőművészetet népszerűsítő kiállítások is helyet kapnak majd, az épület központi terében, bemutatják Kepes György életművét, lézerfényeket is alkalmaznak majd. Kepes György úttörője volt a fény képzőművészeti alkalmazásának, a fényművészet atyjaként tartja számon a művészettörténet.

Új múzeumegyüttes nyílik ősszel Kölnben

2010. június 28., 14:11 Módosítva: 2010.06.28 14:11

Három múzeumot egyesítő kulturális komplexum nyitja meg kapuit október 22-én Köln belvárosában. A létesítmény a Rautenstrauch-Joest múzeumot, a középkori művészetnek szentelt Schnütgen múzeumot, valamint a gyerekeknek és fiataloknak szóló, interaktív Junior múzeumot kapcsolja össze. A komplexum tervezése és építése 15 éven át tartott és 61,3 millió euróba (több mint 17 milliárd forintba) került. Megnyitóját építési gondok miatt többször is elhalasztották. Németország középkori művészetének legjelentősebb gyűjteményei Kölnben találhatóak, de a kiállítótér hiánya miatt a Schnütgen múzeum eddig műkincsállományának csak tíz százalékát tudta bemutatni.

Eladták Marilyn Monroe mellkasröntgenjét

2010. június 28., 12:28 Módosítva: 2010.06.28 12:28
21

A Marilyn Monroe mellkasáról készített három röntgenfelvétel komoly licitcsata után 45 ezer dollárért (tízmillió forintért) talált gazdára egy Las Vegas-i árverésen a hét végén. A Julien's aukciós ház az 1954-ben készült kórházi felvételekből származó bevételt előzetesen csupán háromezer dollárra becsülte.

Marilyn Monroe mellkasa szemből...
Marilyn Monroe mellkasa szemből...

Kalapács alá került az a szék is, amit utolsó fotózásakor használt: 35 ezer dollárt fizettek érte. A Planet Hollywood kaszinóban 25 ezer dollárért egy pár fülbevalót is elárvereztek, ami Kate Winsleten volt látható a Titanic című filmben.

... és oldalról is érdekelte a Monroe-relikviák után szomjazó gyűjtőket
... és oldalról is érdekelte a Monroe-relikviák után szomjazó gyűjtőket

Kylie ingyen koncertezik a homoszexuálisoknak

2010. június 28., 10:37 Módosítva: 2010.06.28 10:37

Kylie Minogue a melegek és leszbikusok Spanyolországban hagyományos felvonulása alkalmából lép fel a Plaza de Espanán felállított színpadon szombaton. "Régóta fűz különleges kapcsolat a meleg nyilvánossághoz, és nagyon örülök, hogy számítanak rám egy ilyen különleges alkalom ünneplésekor" - mondta az énekesnő. A 42 Minogue 2008 óta Andres Velencoso férfimodellel él együtt, és gyakran tartózkodik Spanyolországban.

Elhunyt Körösényi Tamás szobrászművész

2010. június 27., 16:51 Módosítva: 2010.06.27 17:36
1
körösényi tamás portré nekrológ DVETT20100627001

A Munkácsy Mihály-díjas szobrászt 57 éves korában érte a halál. A szobrász a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, a Doktori Iskola vezetője, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt. 1990-től tanított a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, ahol 1999-től tanszékvezető volt.

Már a hetvenes évek közepén készült munkáira is a szobrászat végső határainak konceptuális keresése volt a jellemző. A nyolcvanas évek elejéig egymással párhuzamosan születtek figurális, a pop art, a minimal art hatását tükröző objektjei, koncept-művei. A kilencvenes években új gondolatok körvonalazódtak műveiben: az illeszkedés, melynek lényegét a már kiérlelt szobrászi nyelven megszólaló organikus és a puzzle játékból ismert kirakós formák analógiájára fogalmazta meg. Az érdeklődők idén A művészet él című kiállítását tekinthette meg a Magyar Tudományos Akadémia székházában, az Akadémia Művészeti gyűjteményében. Körösényi Tamás temetéséről később intézkednek.

82 milliót kaptak a borsodi könyvtárak

2010. június 24., 11:54 Módosítva: 2010.06.24 11:54

82 millió forintos EU-támogatásból fejlesztett a Miskolci Egyetem és a Borsod megyei könyvtárak konzorciuma. Minden könyvtárban bővült az internet-hozzáférési lehetőség, és elkészült a regionális könyvtári portál is, mondta Burmeister Erzsébet, az egyetemi könyvtár főigazgatója. A könyvtárak elektronikus infrastruktúrájának fejlesztésével az online információkeresési lehetőségei lényegesen javultak a régióban. A látássérülteknek speciális munkaállomásokat alakítottak ki. A Miskolci Egyetem könyvtára ezen felül beszerezte a szükséges hardvereket és szoftvereket egy országos cikkarchívum kialakításához is, amit a Pannon Egyetemmel és az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve hoznak létre. A már digitalizált cikkek összegyűjtésével, rendszerezésével megteremtődhet az országos dokumentumküldő rendszer alapja.

450 ezren voltak a Múzeumok Éjszakáján

2010. június 24., 11:16 Módosítva: 2010.06.24 11:16

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium összegzése szerint a budapesti múzeumok több mint 263 ezer, a vidékiek 180 ezer látogatót fogadtak június 19-én, a nyolcadik Múzeumok Éjszakáján. Budapesten 84, vidéken 191 helyszínt kereshettek fel az érdeklődők. Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az első ilyen rendezvénynek még csak néhány ezer látogatója volt, tavaly már több mint 380 ezren vettek részt a különböző programokon, idén megdőlt a rekord.

7,6 milliárdért kelt el Manet arcképe

2010. június 23., 12:29 Módosítva: 2010.06.23 12:29

Rekordáron, 22,4 millió fontért (mintegy 7,6 milliárd forintért) kelt el a Stoheby's londoni árverésén Edouard Manet mindössze két önarcképének egyike.

Az Autoportrait a la palette (Önarckép palettával) 1878-ban készült - tájékoztatott a patinás aukciósház. A leütési ár rekordot jelent Manet esetében, a művész egy alkotásáért sem fizettek még ilyen magas összeget, noha a Sotheby's még magasabb árat, 30 millió fontot várt a képért.

Manet művei közül eddig a La Rue Mosnier aux drapeaux (A Mosnier utca zászlókkal) című festmény tartotta a rekordot még 1989-ből.
A Sotheby's árverése 112,1 millió fontos (38 milliárd forintos) összbevétellel zárt, ez megfelelt a patinás ház várakozásainak.

Manet autoportait a la pale

Három évre ítélnék a művészettörténészt

2010. június 22., 16:59 Módosítva: 2010.06.22 16:59
21

Három év büntetőtáborra ítélné Andrej Jerofejev művészettörténészt a moszkvai bíróság, mert megsértette a keresztények vallási érzületét. Az eljárást vallási közösség elleni gyűlöletkeltés miatt indították a nemzetközi hírű Jerofejev és a másik vádlott, Jurij Szamodurov ellen. Oroszgyűlölet és az emberi méltóság megsértése is szerepel a vádpontok között.

Tovább

Paraszt Forma-1-et rendeznek Ópályiban

2010. június 22., 12:26 Módosítva: 2010.06.25 15:24
72

Az egykori ló vagy tehén vontatta falusi lőcsös szekeret ötfős, erős férfiakból álló csapatok húzzák, és a névadó híres autóverseny mintájára természetesen kerekeket is cserélniük kell a mulatságos viadalon.

Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere elmondta: az aratófesztivál rendezői tervezik, hogy levédetik a Paraszt Forma-1 elnevezést, hiszen ma már igazi kuriózumnak számít az ópályi verseny, és nemcsak az országhatáron belül, hanem azon túl is híres a különös vetélkedő.

Az aratófesztiválra idén is érkeznek külföldi résztvevők, most lengyelországi és romániai kaszás csapatok sorakoznak fel. A kétnapos rendezvény pénteken bemelegítő koncerttel veszi kezdetét, a Kormorán együttes lép fel 20.00 órától a Mátészalkával szomszédos községben.

Előtte három órától lengyel, magyar és román focicsapatok részvételével öregfiúk labdarúgótornán szórakozhatnak a sportkedvelők. Az aratók versenye szombaton fél 11-kor indul. A hét csapat - úgy, mint egykor - kaszával, marokszedő sarlóval és kévekötőfával kezdi betakarítani a gabonatermést. Közben indul a főzőverseny is, a régi tápláló ételeket készítik el a szakácscsapatok, köztük a híres kaszáslevest, amelynek legfontosabb alapanyaga a füstölt sertéssonka.

Az aratás fortélyainak felelevenítését és az ételek elfogyasztását követően kezdődik a Paraszt Forma-1. A települések ötfős csapatai állnak rajthoz, majd húzzák a kerékgyártó mesteremberek valamikori, fából készült lőcsös szekerét, amelyet tüzikovácsok vasaltak be, időtállóságukat növelve. A 150 méteres táv időre történő megtétele közben kerékcsere is vár az együttesekre, természetesen ebben is a gyorsaság lesz a döntő. A virtusvetélkedő kiegészül tojáselkapóval, illetve zsákos búza targoncás, talicskás szállításával is. Sőt még kakasszépségversenyt is rendeznek, a környék legmutatósabb szemétdombi baromfiurát választják meg.

Ugyancsak a nézők szórakoztatására szolgál a kulturális program dáridós népdal műsortól kezdve a Nelson együttes koncertjéig.

Romantikus komédia a Tháliában

2010. június 21., 09:25 Módosítva: 2010.06.21 09:25
8

A Jövőre veled ugyanitt, vagy a Jutalomjáték című vígjátékokat is jegyző kanadai sikerszerző 1978-ban írt darabjával kapcsolatban Bálint András elmondta: a Romantikus komédia egy férfi és egy nő kapcsolatáról szól gazdagon és nagyon mulatságosan. Az előadás rendezője hangsúlyozta: őt elsősorban az izgatta ebben a darabban, hogy ez egy szerelmi történet.

A darab egy csaknem 40 éves drámaíró (Szervét Tibor) és egy nála tíz évvel fiatalabb írónő, (Tóth Ildikó) kapcsolatát meséli el. A megismerkedésük után, a szerzőpáros több mint egy évtizeden keresztül dolgozik együtt, és bár első látásra egymásba szeretnek, ez a szerelem nem valósulhat meg. A darab végén ugyan beteljesül a kettejük kapcsolata, de keserédes zárlata van a történetnek, foglalta össze Bálint András.

Tovább

Megalakult a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetsége

2010. június 19., 17:30 Módosítva: 2010.06.19 17:30

Az SZMTSZ pénteki alakuló ülésén Párkányban elfogadták a szakmai szervezet alapszabályzatát, megválasztották a vezető szerveket, és meghatározták a munkafeladatokat. "A szlovákiai magyarság alapvető joga az anyanyelvű tájékoztatás" - szögezi az alakuló ülésen elfogadott nyilatkozat. A szlovákiai magyar televíziósok közössége úgy látja, hogy "ez a jog az államnyelvtörvény egyes előírásai miatt csak korlátozott mértékben érvényesül", mert a szlovák államnyelvtörvény nem teszi lehetővé az interaktív anyanyelvű tartalmak sugárzását az országos és a lokális televíziókban.

Roma színházi találkozó Pécsett

2010. június 17., 14:57 Módosítva: 2010.06.17 14:57



Négy napon át a roma színjátszásé lesz a főszerep Pécsen. Az Országos Roma Színházi Találkozót június 17-e és 20-a között rendezik meg először. Európa Kulturális Fővárosában az érdeklődők találkozhatnak mások mellett Szakcsi Lakatos Bélával, Szegedi Dezsővel, és láthatják a Reneszánsz Roma Műhely vagy a Karaván Művészeti Alapítvány előadásait.Most először lesz lehetőség romákról szóló darabok, illetve roma előadóművészek által játszott darabok nagyszabású szemléjére.

Csütörtök és vasárnap között a Pécsi Horvát Színház színpadán láthatja a közönség az előadásokat. Az érdeklődők megnézhetik Csemer Géza Gyűlölet nélkül című darabját a Reneszánsz Roma Műhely előadásában. A Karaván Művészeti Alapítvány a Hétköznapi-show - valahogy boldogulni című darabjával lép majd fel. A Czinka Panna Cigány Színház vándortársulata Szécsi Magda Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú című zenés gyermekelőadásával és a Gyere Josephine! című musicallel mutatkozik majd be. A Hókirálynő Meseszínpad Szécsi Magda Tavasztündér mosolya című darabját adja elő. Szegedi Dezső színházi dalbetétekből összeválogatott önálló estet ad majd.

Megnyílt a világ legnagyobb kortárs művészeti vására

2010. június 17., 11:41 Módosítva: 2010.06.17 11:41

Szerdától vasárnapig tart az Art Basel, amelyen a világ minden részéből 300 vezető galéria kínálja több mint 2500 művész alkotását. A svájci Bázelben lévő tárlatra az 1100 jelentkező közül 300 kiállítót választottak ki, köztük olyan nagy neveket, mint a kölni Christian Nagel, a zürichi Hauser & Wirth vagy a New York-i Acquavella galériát. A legnagyobb kiállító az Egyesült Államok 72 galériával, a második helyen Németország áll 53 galériával.

A kínálatban megtalálhatók a modern stílus klasszikusai, de feltörekvő fiatal művészek alkotásai is, amelyeket főként az Art Statements szekcióban tekinthetnek meg a látogatók. Az idei program újdonsága az Art Feature szekció, amelybe 12 ország 20 galériájából válogattak csoportos és egyéni tárlatokat, valamint az Art Parcours, amelynek keretében a művészek a város különböző történelmi helyein mutatnak be performanszokat, videoműveket és installációkat.

A festmények, papírmunkák, szobrok és installációk mellett megint bőségesen jelen vannak a videoművek is. A nagy formátumú és látványos alkotásokat az Art Unlimited szekcióban állították ki, amely azóta, hogy 2000-ben létrehozták, mágnesként vonzza a közönséget.

Goethe-érmet kap Heller Ágnes

2010. június 17., 08:59 Módosítva: 2010.07.22 09:22

Heller Ágnes filozófus is átveheti idén a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelét, a Goethe-érmet. Az elismerést minden évben olyan külföldi személyiségek kapják, akiknek munkássága tükrözi a Goethe Intézet szellemiségét. Heller Ágnes Fuad Rifka libanoni költő, filozófus és John M. Spalek amerikai kutató társaságában veheti majd át a Goethe-érmet augusztus 28-án Weimarban.

A magyar filozófus életművéért részesül a kitüntetésben. Több mint negyven szakkönyvet publikált, s ezekben tükröződik saját élete is, amelyre rányomta bélyegét a 20. század mozgalmas történelme: a nácizmus barbarizmusa, az 1956-os forradalom, majd ellenzéki szerepe, amely a Budapesti Iskolában - Lukács György kedvenc tanítványaként - csúcsosodott ki - áll az intézet közleményében. A díjnak már volt magyar kitüntetettje: megkapta Ligeti György zeneszerző, Kertész Imre Nobel-díjas író és 2007-ben Tandori Dezső író-költő.

Kiállítják a Kulo Cityt

2010. június 16., 11:07 Módosítva: 2010.06.16 11:15

A Kulo City az eredetileg utcaművészként tevékenykedő Stark Attila diplomamunkája volt a MOME-n, ami 2007-ben könyv formátumban is megjelent. Kulo City a bulik, a lelkesültség, és a letargia ezredfordulós Budapestjének lenyomata, mely egyszerre nemzeti, vicces, ironikus, szemtelen, laza; mégis megrázó.

Tovább

Hatalmas rózsákat ültetnek New Yorkban

2010. június 15., 11:16 Módosítva: 2010.06.15 13:51

Nyolc méter magas rózsákat helyeznek ki New Yorkban jövő januárban.  A Park Avenue-re tervezett installációkat William Ryman tervezte. Az egymillió dolláros költségvetésű projektet a Park Avenue Sculpture Comittee indította, és bírja New York parkügyi osztályának támogatását is. A virágok öt hónapig lesznek láthatóak, írta a The Art Newspaper.

BSL10-Ryman-03.jpg
Tovább

Michael Jackson orvosa újra praktizálhat

2010. június 15., 10:29 Módosítva: 2010.06.23 14:54

Az orvos, akit azzal vádolnak, hogy megölte a híres Michael Jacksont, újra gyógyíthat. A Los Angeles-i bíró elmondta, hogy nem tilthatja el hivatása gyakorlásától Conrad Murray-t. Az ügyész ugyanakkor kérte az orvos eltiltását, amíg végleges ítéletet nem hoznak. Az orvos továbbra is tagadta, hogy akaratlanul hozzájárult volna a popkirály halálához. A tárgyaláson jelen voltak Jackson rokonai, de ők nem mondtak semmit.

Tovább