Csillagfényes polírpaszta

2002.02.06. 08:25
Az Orbán vagy Medgyessy? című asztrológia könyvet megpillantva fel kell-e emelkedni felemelt mutatóujjal és kell-e olyanokat mondani, hogy támad az áltudomány kártékony vírusa, vagy hogy vészt jóslóan terjed a babonaság, aláásva az évszázadok gondos munkájával felépített racionális világképet, kihasználva az emberek hiszékenységét, tudatlanságát. Majd tüntetőleg, fejcsóválva, szigorú arcéllel, belelapozni egy Kantba?
Véeményem szerint nem. Akárhogy is nézzük az Orbán vagy Medgyessy? hiányt pótló írásmű a hazai politikai szakirodalom palettáján. Hiszen kinek jutott eszébe, hogy nem a mindennapi megnyilvánulásokból, újságokból, parlamenti közvetítésekből, személyes találkozókból, hanem csillag-konstellációkból jellemezze mondjuk Kövér Lászlót, a MIÉP-et, vagy latolgassa a leendő választások esélyeit? Egyedül Kónya Katalin genodinamikusnak.

Ez genodinamika

Habár az asztrológia szerves részévé vált a tömegkultúrának, úgy tűnik, a szerző érezte, hogy nem lehet komoly arccal, minden magyarázat nélkül belevágni, elkészíteni és közreadni például a Magyar Demokrata Fórum horoszkópját. (Szűz, "nem képes ráfeküdni az élet hullámaira")
Bevezetésképpen ezért ostorozza egy keveset az asztrológiát " a régi asztrológia mára elavult " és beavat az új módszerbe, aminek , ha jól vettem ki, az a lényege, hogy nem foglalkoztatja a születési óra és perc, " mert a magunkkal hozott energiakészlet fontosabb, mint az, hogy a Jupiter, vagy a Szaturnusz valamelyik sugara milyen szöget alkotott a születés helyével" és azzal függetleníti magát az asztrológiától, hogy erőterekről, életenergiáról, pszichés erőközpontról, vagy ahogy ő nevezi, genodinamikáról beszél. Közben ha csak lehet, kerüli azt a szót, hogy horoszkóp. Hát legyen. Mindenkinek meg vannak a maga jól bevált módszerei.

Einsteni segítséggel

Valaki cipőjük alapján ítéli meg az embereket, valaki szóba sem áll olyanokkal, akik nem alszanak naponta legalább tizenkét órát. A "valójában tehát Einstein tudományát, a fizikát hívom segítségül ebben a könyvben" ars poetica azonban már lécet ver. Nem azért, mert Eintsein ha élne, nem biztos, hogy tanulmányozná Stumpf István kozmikus erőterét, hanem azért, mert a szerző visszaél a tudós hírnevével. Áltudományos, azaz nem természettudományos alapokon álló módszereit, következtetéseit egy sztártudós nevével akarja hitelesíteni.

A metódus

Orbán vagy Medgyessy? "Mindkét politikus a maga nemében remek karakter. De nemcsak a politikájukban, a horoszkópokban is világosan látható a különbözőség", szól az egyik genodinamikus megállapítás. Ehhez a velős summázathoz a szerző végigfut a két politikus horoszkópján, a jegyeknek megfelelő jellemzőkön. Csak úgy, mellékesen, mihez tartás végett tudatja velünk, hogy a médiában közölt horoszkópok mennyire becsapósak, mivel a horoszkópok több összetevőből állnak, nem úgy, mint ő. Majd közli, hogy "Miniszterelnökünk gondolkodását és kapcsolatrendszerét a kitartó, makacs Bika jellegzetességek vezetik." És ugyanígy sorjázik a többi remek tulajdonság.

Nem tudni persze, hogy miért kellett hozzákezdeni a könyv megírásához, amikor a könyv 22. oldalán kideríti a szerző, hogy a címadó kérdésre nem adnak neki választ a csillagok, mivel a választás napján kb. azonos erőtér esélyeket tartogatnak Orbán Viktor és Medgyessy Péter számára. Biztosan létezik egy speciális közönségréteg , aki izgatottá válik olyan megfigyelésekre, hogy a választások első napján a "Plutó, Neptun, Uránusz és Szaturnusz, úgy tűnik, Medgyessynek kedvez...",viszont ".Dr. Orbán Viktort segíti a Nap és a Merkúr...". Vagy izzadni kezd a tenyere arra a megállapításra, hogy a "figyelemreméltó" életútnak elébe néző Kövér László a választások első napján "nagy meglepetést okozhat", és , hogy Horn Gyula szerencsecsillagának helyzete ugyanekkor "nagyon biztató" lesz.

Csillagfényben a politkus is derék ember

Ez még nem is lenne baj, ha az elemzések plasztikusabbá festenék a valóságban meglehetősen silány képet. De nem teszik, sőt eltorzítják és infatilizálják, azt sugallva, hogy Magyarországon kedves, aranyos, tehetséges, jószándékú, talpraesett, önfeláldozó politikusok ténykednek, akiknek vannak ugyan hibáik, de igyekeznek ezeket mihamarabb kiköszörülni. Akik nem csillagfényben nézik az eseményeket, ezzel szemben azt látják, hogy ebben az országban jórészt tehetségtelen, gyűlölködő, kisstílű politikusok gyakorolják a hatalmat, akik jó esetben még nem korrupálódtak. Ők azok, akik egyelőre megfelelő konstellációra, a körülmények ideális együttállására várnak.

Kónya Katalin, genodinamikus:
Orbán vagy Medgyessy?
UV Press Kiadó
93 oldal, 1475 Ft.