Altató kemikáliák helyett

2001.03.30. 13:15
A "Boltosmesék" történeteiből az elsőt, még anno, a Tilos Rádióban hallottam. Ha jól emlékszem, vasárnaponként olvasott fel belőlük egy kedves és érdekes hangú lány. De lehet, hogy a Fix volt és nem is vasárnap. A lényeg, hogy amint könyvesboltban is találkoztam vele, rögvest hazahurcoltam, a megfelelő válságdíj kifizetését követően. Ez kb. 3 éve történt, de az alapvetően későn vagy soha be nem érő, "nagy" gyerekeknek szóló mesék most is aktuálisak.
Mosonyi Aliznak otthon valószínűleg a locsolókannájából is mesék folynak. Ráadásul igazságosan nagylelkű: kicsinek, nagynak is egyformán akad valami, ha rajta múlik. A Boltosmesék igazándiból a felnőttekhez szól, de azokhoz, akik megőriztek valamit abból a bizonyos gyermeki ártatlanságból. A könyvet az ágyam mellett tartom, és csak azoknak olvasok fel belőle, akik igazán megérdemlik. A sajátos hangú, kicsit szürreális, abszurdan vicces nyúlfarknyi történetek, ha nagyon szomorú vagyok, valahogy mindig megtisztítanak. Kicsi, non-stop használható időzített bomba mindahány - hatásuk eltérő ugyan, de holtbiztos, mindig bejön. Némelyiket nem is tudom hova rakni, némelyiket nem szeretem annyira, de azt a kb. 20 mesét, ami az évek során a kedvencemmé lett, máig nem tudtam megunni. Van közöttük megható történet, akad vicces is néhány, szomorú is előfordul, sőt példázat értékű is, de olyannal is találkozhatunk, ami tényleg egyszerűen csak mese.

Egy a közös bennük: furcsán felkavaróak, de aki odafigyel elnyeri jutalmát, valahogy megkönnyebbül és kisüt a feje felett a nap. Ha emlékezős hangulatban vagyok, elolvasom a Régi lekvárok boltját, ha tanácsra van szükségem, akkor pedig a Komoly tanácsok boltját, ha szomorú vagyok, a legjobb a Kis bácsi gombos boltja - attól kifényesedik az ember szomorúsága -, de az Ördögbolttól, A rózsaujjú tündér boltjától és a Gazemberek boltjától is mindig jókedvre derülök. Ha egyáltalán nem akarok semmit, akkor pedig a Jóbarátok boltját olvasom el. A kesernyésebbek, mint A mosolygó fűrész boltja vagy a Menyasszonyok, vőlegények boltja a sötétebb ízek kedvelőinek szerezhetnek örömet, de pl. a Fényes Fotográfus boltja gyerekeknek is bátran ajánlott. A borítót Pintér József tervezte és ő illusztrálta mindegyik mesét is. Különös, fekete-fehér rajzai nagyban hozzájárulnak a könyv furcsa hangulatának kialakításához. Ajánlom mindenkinek, aki tiszta felüdülésre vágyik, a politika, pénz és hatalom fárasztó és lélekölő világában. Altató kemikáliák helyett is kiváló.