Fel kell-e oda mászni?

2000.11.28. 15:00
1996. május 10.-én kora délután ért fel Krakauer a Mont Everestre, 8848 méter magasra. Egy ,,turistacsoport" tagjaként azt az ígéretet kapta hegyi vezetőjétől, hogy feljuthat a csúcsra és onnan biztonságban le. Mindehhez semmi egyébre nincs szükség, mint viszonylag jó fizikumra és viszonylag vastag pénztárcára. Jon Krakauer éppen ezért volt itt, az Outside szabadidő magazin fizette az útját, hogy a fizetős Himalája mászókról tudósítson.
'Viszonylag' jó fizikumra van szükség

A gyors és könnyű siker igérete sokakat rávett arra, hogy borsos árakat fizessen a világ tetejére való feljutásért. A ,,gyorsan" és ,,könnyen" persze azért legalább egy hónapig tart és teljességgel kikészíti az arra vállalkozót, de úgy látszik, hogy a hírnév sokakat csábít arra, hogy alábecsüljék a végtelennek tűnő harcot az Istenasszonnyal.

Az 1996-os év mászóira azonban igencsak rájárt a rúd. Nyüzsögtek a turisták a hegyoldalon. Kezdetben úgy tűnt, hogy valóban minden rendben lesz. Felmennek, lejönnek és lehet bontani a pezsgőt, mehet az (ön)tömjénezés. Mert hát mégiscsak a világ tetejét járták meg ők. Hogy mindez nem így lett, és miért nem így lett, kik hibáztak, hol hibáztak, arról számol be Jon Krakauer, - egyike azoknak a szerencséseknek, akik túlélték a leereszkedés közben kitört vihart.

Csakis az emberről szól és nem a hegyről

A könyv bolond, de ugyanakkor hősies erőfeszítések krónikája. Mindazonáltal csakis az emberről szól és nem a hegyről, bármennyire misztifikálható és megszemélyesíthető lenne is a Csomolungma. Eddig még mindig a mohamedek mentek a hegyhez, sosem fordítva. És a belső kényszereken kívül semmi más hajtóerő nem vezérelte őket. De ez a belső kényszer a legkegyetlenebb, legádázabb és sok esetben legpusztítóbb. Ez dolgozott a Himaláját megmászókban is, és ez hajszolta sokukat a halálba.

Mindenesetre, ha nem muszáj, ha nem túl nagy a belső kényszer, akkor inkább maradjatok 5000 méter alatt: ahhoz még túlzott akklimatizációra sincs szükség.