Kender Herer könyvecskéje

2001.09.14. 16:23
Valami furcsa dolog történt a kenderrel. Amerika ennek a növénynek az alapjaira épült, aztán 1937-ben gyorsan lesöpörték a termőföldekről. Tündöklését hasznosságának, sokoldalúságának és viszonylagos igénytelenségének köszönhette. Bukását talán eufóriát előidéző hatásának?

Jack Herer
Jack Herer, a H.E.M.P. (segítsünk megszüntetni a marihuána betiltását) mozgalom vezéregyénisége, sok éves kutatómunkával hozta össze a könyvet. A mozgalom elérte, hogy Kalifornia lakossága 1976-ban megszavazhatta a marihuána orvosi célokra történő termesztését. Azóta már Arizonában, most pedig Alaszkában próbálkoznak hasonló népszavazásokkal.

Felsorolja azt a sok hülyeséget, amit az USA-ban összehordtak az utóbbi hatvanegynéhány évben a marihuánáról. És amit még ma is folyamatosan összehordanak. Persze itthon is. Nem regényt írt valamiféle összeesküvés elméletről, hanem csak a tényeket sorolja fel egymás után - mellékesen elég szárazon. A könyv a szezont a fazonnal összetévesztés tipikus esete, a marihuána betiltása. És egy furcsa szelektivizmusra is ráirányítja a figyelmet: dohány, alkohol: igen, fű: nyet.

A fű tipikus esete
Bőséges anyag található a hálón, nagyon jó kiindulási pont magának Jacknek a honlapja is. Innen akár emailt is küldhetünk neki. Aminek biztos nagyon örülne, ugyanis júliusban agyvérzést kapott. Most jött ki a kórházból. De máris tevékenykedik.

Hihető-e, amit Jack leírt vagy sem: ki-ki maga döntse el. Járjon utána. A könyvet olvasni kell, nem írni róla.