Valér
-2 °C
0 °C

Mese-mese-meskete

2000.10.02. 13:59
Nem azért illenék ismerni Rushdiet, mert vérdíjat tűztek ki a fejére. Inkább azért, mert csodálatos meséket ír. Én esténként az öcsémnek szoktam olvasni belőle, és ő tökéletesen érti a felületi üzeneteket. A jót, meg a rosszat, meg a sötétség elleni harcot, meg azt, hogy miért is jó az, ha mesék léteznek, és szabadon elmondhatók. Az elmesélésre érdemes mesék pedig mindig a valósággal foglalkoznak.
Salman Rashdie

Szóval nem azért illenék ismerni Rushdiet, mert halálraítélték népének vallási vezetői és mert nyolc éven keresztül bújtatta őt Angliában a Scotland Yard. Rengetegszer előfordult már a világtörténelemben, és magában az újkorban is, hogy valaki elmesélt valamit, amivel valahogy nagyon sértette valaki, vagy valakik nézeteit. Egykönnyen ki lehetett húzni a gyufát. Civilizáltabb helyeken ,,egyszerűen" csak kegyvesztett lett az illető, más tájakon pedig totális megsemmisítését szorgalmazták.

Mert miről is szól ez a meseregény? Hát, ott van ez Hárun nevű kiscsávó. Van anyja, apja. Boldogok. Apja a nagy mesélőgép. ,,De hát mire jók a mesék, ha még csak nem is igazak?" - és az anya fogja magát és lelép a földszinti fantáziátlan aktakukaccal. Marad otthon bú és szomorúság. A sokk hatására a kiskölyök elveszti hosszú távú memóriáját és csak 11 percig képes emlékezni bármire is. Apjából meg elapad a mesefolyam.

És mesés események következnek kint a világűrben, a Föld láthatatlan második, láthatatlan technokrata meseszolgáltató holdján, megküzd a jó és a rossz. Vannak manók, dzsinnek, árnyékharcosok, királylány ésatöbbi. A kiscsákó hős lesz, élnek boldogan míg meg nem halnak. Hát, ez az első olvasata a műnek. Olyasmi, mintha valami science-fiction szerző Tolkien-Seherezádé műve lenne. Néha azon csodálkozom, hogy nem jelentek még meg Hárunos fantasy játékok. Pedig minden adott.

Kicsit idősebbek pedig néhol a szöveg mögött rejtett utalásokat sejthetnek. A mesébe beolvasztott igazságokat, amik néha csak úgy érintik a felszínt, néha meg kimondatnak. Valahol mintha ott bujkálna a sorok között egy ajatollah is, meg az őt vakon követő fanatikusok. De nem szeretném senki élményeit befolyásolni. Legyen a regény kinek-kinek mese, szimbolikus költemény, melynek minden sorában rejtett értelmeket lehet keresni, vagy puszta kalandregény, esetleg sci-fi. Vagyis ha akarjuk mindenről szól, ha akarjuk akkor csak Hárun kalandjairól.

Az mindenesetre biztos, hogy ebből a történetéből is kiszivárog Rushdienak az a felfogása, miszerint nem maga az emberiség rossz, hanem kullancsként az emberiségre akaszkodó és erőszakoskodó személy az, aki megnehezíti a nemtörődöm, vagy éppen gyenge tömegek életét. És - hogy éljek a pátosz adta lehetőséggel - sok esetben egy kisebb löket is elég ahhoz, hogy ezek az eltévelyítettek felébredjenek és szakítsanak az általuk követett negatív életviszonnyal.
Mese mese meskete. Aki nem hiszi olvassa el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!