Stephen King az interneten: on-line horror

2000.03.16. 14:00
Stephen King egy innovatív csóka. A Halásoron novelláit egy kötet helyett sorozatban adta ki, legutóbbi Vér és Füst című novellagyüjteményét pedig kizárólag audióban lehetett begyüjteni. Legutóbb Riding the Bullet című kisregényét az interneten publikálta. King kisregénye olyan jól "fogyott", hogy a túlterheltség miatt a letöltés maga volt az online-horror. A kisregényt, miután az Amazonon, a Barnes&Noble-n, és egyéb helyeken közzétették, gyakorlatilag képtelenség volt letölteni.

Stephen King a Riding the Bullet című kisregényét az interneten publikálta
A hatvanöt oldalas mű egy stopposról szól, aki a beteg nagymamához igyekszik épp, csak pont rossz kocsi áll meg neki. A horror rajongók március 14-étől kezdhették meg a letöltést, a kisregény darabja 2.50 dollár. A Riding the Bullet ráadásul palmtopra formázva is elérhető.

King internetes publikációja része a Simon & Schuster kiadóval létrejött szerződésnek, amely állítólag három könyvre szól, amelyekért összesen harminc millió dollár üti az író markát. Az internetes forgalmazásból származó profit emellett megoszlik a kiadó, az e-kereskedők, és King között.

"Kíváncsi vagyok a reakcióra és arra, hogy valóban ez lenne-e a jövő útja" - nyilatkozta az író kicsit törődötten, miután majdnem halálos balesetet szenvedett motorjával Maine államban.

"Úgy gondoljuk, hogy a könyvkiadás nagy része egészen biztosan elektronizálódi." - mondja Adam Rothberg a Simon & Schuster szóvivője. "Senki sem tudja, hogy ez milyen formát ölt majd. Egyre többen fognak rákapni az elektronikus olvasásra. Csak a kérdés, hogy mikor." A kiadó jelenleg is több íróval tárgyal újabb internetes publikációról.

Okkal: King kisregénye nagyon jól fogyott. Mondhatnánk: vették, mint a vattacukrot, sőt még a vattacukrost is széttépték. A túlterheltség miatt a letöltés maga volt az online horror. A kisregényt, miután az Amazonon, a Barnes&Noble-n, és egyéb helyeken közzétették, gyakorlatilag képtelenség volt letölteni. Az USA-ban az onilne kiadást követő napon hét órán keresztül nem sikerült letölteni, de legalább éjjel háromkor sem. Két napon keresztül.

Stephen King
Stephen King Portlandben (Maine) született 1947-ban. Indianában nevelkedett. 1970-ben bölcsészdiplomát szerzett a Univerity of Maine-n. Első történetét hét évesen írta, először tizennyolc éves korábban jelent meg nyomtatásban. Első regénye a Carrie 1973-ban jelent meg. Harminchat regénye százmillió példányban kelt el a világ harminchárom nyelvén. Minden bestsellerét megfilmesítették.
Stephen King korábban már nyomtatott formában megjelentetett könyvei is elérhetők az interneten. A szóban forgó kisregényt csak azért nem jutott errre a sorsra, mert terjedelme lehetetlenné teszi, hogy önálló formában nyereségesen terjeszthető legyen. "Hatvanöt oldal nem elég egy könyvhöz" - mondja Rothberg.

Stephen King a horror Elvis Presley-je nem az első nagy arc, aki interneten publikál. Arthur C. Clarke például megjelentetett egy monológot a Fatbrain.com-on, de King az első nagy piaci értékű tényező, aki kizárólagos szerződést írt alá.

A kérdéses dolog a jövőre nézve, hogy feleslegessé válnak-e a kiadók, vagy a jövőben közvetlenül jutnak majd el az írások az alkotótól az olvasóig. A Microsoft becslése szerint 2020-ra tíz könyből kilencet elektronikus formában értékesítenek.