Dán bábfilm a Titanic közönségdíjasa

2005.04.11. 17:06
A vasárnap véget ért Titanic fesztivál hatvanhárom filmjéből a nézők szavazatai alapján a közönségdíjat a dán bábfilm, a Zsinóron című alkotás kapta. A második legnépszerűbb film a Tokiói keresztapák című anime, a harmadik A nagy hullarablás című amerikai road-movie lett. A 11 nap alatt a mustrának 19600 nézője volt.
Teltházzal vetítették Zhang Yimou kínai rendező wuxiafilmjét, a Repülő tőrök klánját, és Hal Hartley legfrissebb alkotását, a Hétfői lányt. Minden jegy elkelt az Anyámat!, az Intim vallomások és a Változó idők című francia filmekre, a brit Tisztogatókra és a Kitartó szerelemre, a Két nővér című koreai thrillerre, a hongkongi Fruit Chan Extrém esetek: Gombócok című alkotására, a cseh-izlandi Keserű kávéra és a Fehérítő, ammónia és feketekávé című norvég fekete komédiára.

Az eladott jegyek száma alapján a fesztivál két legsikeresebb filmjének bizonyult a japán kult-anime, a Páncélba zárt szellem 2., és Katsushiro Otomo régóta várt Gőzfiú című animéje. Teltházzal ment a fesztivál egyik kuriózumának számító 1967-es ősmanga, a Nindzsák bandája. A dokumentumfilm szekciót soha nem látott érdeklődés övezte, a Cseh álom, és a Bár a pályaudvaron című alkotásokat látták a legtöbben az Örökmozgóban.

A március 31. és április 10. között megrendezett fesztivál ideje alatt vendégek voltak Forgács Péter és Vaughan Pilikian rendezők, Paul Török, Frank Mannion és Mark Lavender producerek, akikkel a közönség és a sajtó is találkozhatott. A Titanic legénysége öt alkalommal rendezett gálát.

A 12. Titanic Filmfesztivál hivatalos honlapját 26 000 látogató kereste fel és 205 000 oldalletöltést regisztráltak. A sikerre való tekintettel a Titanic legénysége úgy döntött, hogy évközben is aktív és információkkal bővített honlapként üzemeltetik.

A hazai és nemzetközi sajtó által akkreditált 260 újságíró számára 52 sajtóvetítést tartottak. A fesztivállal kapcsolatosan eddig 53 interjú készült. A Titanic legénysége a fesztivál előkészítése során 30 főből állt, a fesztivál alatt további 50 önkéntes segítette munkát. A filmrakományt 14 tolmács fordította magyarra.

A fesztivál új, tavaszi időpontja beigazolta a szervezők várakozásait, így a 2006-ban megrendezésre kerülő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál már ehhez az időponthoz igazodik. A FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) jövő évben nemzetközi zsűrit delegál a fesztiválra, amely szakmai díjjal értékeli majd a jövő évi mustra legjobbnak talált alkotását. A fesztivál fővédnöke Dr. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere.