Szőke András a közönséget fenyítette

2008.04.08. 11:45
A várt háromszáz helyett ötszázan jöttek el a Bakkermann díszbemutatójára, büszkélkedett a rendező, aki az amatőrfilmek után az UPC-reklámokkal tört be a mainstreambe. Szőke András a közönséget a vetítés alatt Badár Sándorral riogatta kicsit, és ez bejött, mert csak négyen léptek le közben.

"Szakad rólam a víz" - bohóckodott éppen Szőke András és Badár Sándor egy embernagyságú Bakkermann-posztert emelve, amikor megérkeztünk a Lurdy ház mozijába. Körülöttük legalább tíz fotós vakuzott veszettül. A meghívóban beígért celebeknek, Erdélyi Mónikának, Marsi Anikónak Tóth Verának és Palik Lászlónak viszont nyomát sem láttuk, bár Pokrivtsák Mónika már állítólag másfél órával korábban beült a moziba.

Szőke produkálja magát. Klikk!

Később a szokatlanul elegánsan öltözött Szőke addig produkálta magát az unatkozó fotósoknak, hogy egy személyben helyettesítette a celebáradatot. A földre dobta magát, hogy egy citromdisznót rajzoljon a plakátra (Citromdisznó címmel 92-ben csinálta a hetedik amatőrfilmjét), mellette fotósok vetődtek minden irányba, hogy valami izgalmas szögből kapják le az akciót. "Ezt csak neked csináltam, hogy legyen rendes, eladható képed a Nők Lapjába, vagy a Kiskegyedbe" - dörmögte hozzá Szőke, akit később véletlen kis híján fellöktünk, mikor beléptünk a moziterembe.

"Bűnös vagyok! - poénkodott tovább a vetítés előtt. - Mi egy háromszáz fős teremben gondolkoztunk, mert ez egy filmdráma, kis, emberi történetekkel, de az történt, hogy ötszázan tetszenek lenni." Hogy a közönség ne szökjön el a film alatt, Fekete Lacival, az ország erőemberével riogatta őket. "A Badár Győrben ráment a közönségre. Egy székkel" - fokozta a fenyítést Művészetek Völgyében rendszeresen megtartott Osztályfőnöki órák parancsolgató hangnemében. A nézők már itt nevetgéltek. Mi meg reménykedtünk, mert szeretjük Szőke humorát, de előző filmjétől, a 106 ezres nézőszámot elért Hasutasoktól kikészültünk.

Sajnos Szőke a Bakkermannal sem javított, ez is olyan kínos volt, mint egy szilveszteri tévékabaré pogácsa és pezsgő nélkül. Egyetlen pozitívum, hogy most Hernádi Judit helyett egy fiatal színésznő, Kerekes Vica testét kenték be kajával. Nem meglepő, hogy amíg a Hasutasokat, Szőke első normál költségvetésű rendezését még versenyben vetítették a 2006-os szemlén, idén már nem került be. Szőke underground pályafutása után a Bon-bon együttes és zenéjének szerepeltetésével sem tudtunk megbarátkozni, még úgy sem, hogy önmagukat parodizálták.

A Bon-bon klipje a Bakkermannhoz

"Csak négyen mentek ki, néztem" - jegyezte meg Szőke büszkén a vetítés után, majd kihívta az alkotógárdát a vászon elé. A teremben maradt nézőket sem vethette azért fel a lelkesedés, mert mikor Szőke a színészek után a közönséget szólította fel meghajlásra, mindössze hárman mentek bele a játékba.

"Ez a negyedik filmem, amit Taliándörögdön forgattunk, és nagyon sokan dolgoztak benne a településen - mondta nekünk Szőke, mikor a búcsúzkodó ismerősök elől félrehúzódtunk a vászon takarásába. - Örülök, hogy egy kis munkát adhattam a helyieknek, de ezekkel a forgatásokkal nem oldjuk meg a kistelepülések problémáját."

Badár beleköt egy interjúba. Klikk!

Mikor arról kérdezgettük, hogy máshogy látja-e magát azóta, hogy újabban sokat mozog bulváros közegben, azzal hárított, hogy: "Én csak egy ember vagyok". A Bakkermann védelmében elmondta: "Ez nem egy egyszerű szintű film, és rendes, száz oldalas forgatókönyv készült hozzá. A helyszínt centiről, centire megterveztük, és nem állami támogatásból készült. Az RTL Klub, az OTP és olyan cégek adtak rá pénzt, akik szeretnek minket." Végül azt mondta, abban is benne lenne, hogy saját show-t indítson az RTL-en.

"Öööt, nééégy, háárom..." - kezdett közben ránkszámolni Badár Sándor, Szőke elmaradhatatlan színésztársa, hogy ne foglaljuk le tovább a rendezőt. "Haggyá, az én riportom megy" - ordította le később Szőke barátilag Badárt, de azért otthagyott minket.

A sztori

A Bakkermannban egy falu lakói megpróbálják megakadályozni, hogy bezárják az iskolát, és ezzel elveszítsék a fiatal, csinos tanítónőt (Kerekes Vica). Kiskovász (Zelei Gábor), a pék mentőötlete, hogy süssék meg a világ legnagyobb kenyerét, és akkor bekerülhetnek a Rekordok könyvébe. A megvalósításban a pék segédje (Szőke András), Suzumi (Badár Sándor) és Multiplex (Gáspár Tibor) segítenének, ha nem lennének folyton részegek.