Roma családnak gyűjt a rendezőnő

2009.02.12. 18:09 Módosítva: 2009.02.12. 18:09
Vasárnap este leégett egy hatgyerekes ózdi család háza, akiknek az életét Bódis Kriszta tizenegy éve filmezi. A családfő több mint tíz éve dolgozik azon, hogy legálisan keresett pénzzel vigye ki a családját a szegénytelepről. A filmes kedd este válsággyűlést toborzott, amin pénzbeli és szakmai segítséget kért Budaiéknak. Az összejövetelen a róluk szóló Isten adóssága című félkész filmből is bemutatott részleteket.

„Tizenegy év történetét próbálom zanzásítani, nagyjából ennyi idővel ezelőtt határozta el Budai Barnabás, hogy kihozza a nyomorból a családját" - kezdett bele az ózdi Hétes telepről indult romacsalád történetébe Bódis Kriszta kedden este a Nyitott Műhelyben. A dokumentumfilmes a forgatás mellett segíti is a hatgyerekes családot, akiknek így is nyolc évébe telt, mire egy tisztességes, fürdőszobás házat tudtak venni a nyomortelepen kívül. A budai helyszínre Bódis többek között azokat hívta össze, "akik úgy érzik, méltatlan üldöztetésnek vannak kitéve országunkban a roma származású magyarok".

egetthaz1
A leégett ház a készülő Isten adósságában

Csak feltételezés, hogy gyújtogattak

„Múlt pénteken elutaztak, és vasárnap reggel hívta őket a rendőrség, hogy leégett a ház - folytatta Bódis. - Nem tudták megállapítani, mi okozhatta a tüzet, de szerintük a vezeték." Bár a rendezőnő által az elmúlt napokban szétküldött riadólevél azt sejtette, hogy az eset mögött egy rosszindulatú szomszéd állhat, a helyszínen kiderült, hogy ez csak feltételezés. „Nem akarok ezzel vádolni senkit" - mondta a szétégett házról készült felvételen Budai Barnabás is.

"Az oltásvezető parancsnok szerint az idegenkezűség egyértelműen kizárható, mert a tüzet vagy elektromos berendezés, vagy a kályhából kipattant szikra okozhatta. A helyszínen égésgyorsító anyag nem volt - mondta el kérdésünkre Molnár Tamás főhadnagy, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője. - A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tűzeset bekövetkezési körülményeit." Tűzszakértőt is kirendelnek majd, hogy a tűz okát egyértelműen megállapítsák.

Gerendás Péter matracokat vitt

„Ennek a történetnek az egyik üzenete az, hogy igenis tudunk egymáson segíteni. Nyilván máshogy nem lehet együttélni - vonta le a következtetést Bódis. - Barnabás a velem való kapcsolat, a barátaim segítsége és az ő akarata révén jutott el odáig, hogy kikerülhetett a nyomorból. Remélem, hogy a romboló folyamatok mellett egy ilyen folyamat is elindul."

Ennek megfelelően már a helyszínen elkezdtek segítséget toborozni a bajba jutott a családnak. A szenes, tető nélküli házban ugyanis nem alhatnak, és önerőből más, a higiéniai alapkövetelményeknek megfelelő helyhez sem tudnak jutni. Egyelőre a Hétes telepre költöztek vissza egy egyszobás lakásba, ahol a két ágyban a nagyszülők alszanak, úgyhogy nekik a föld maradt, és fürdőszoba sincsen.

egetthaz2

„Hétfőn Gerendás Péter, akinek hat gyereke van, vitt le nekik matracot" - mondta még Bódis, de a közvetlen segítség mellett ügyvédet, biztosítási szakembert is keresnek, és pénzadományokat gyűjtenek. (Egy részletesebb beszámoló és a számlaszám az Irodalmi Centrifuga oldalán található.)

Hal helyett hálót

Miután a rendezőnő a történet végére ért, a liberális értelmiségi társaságban kis vita alakult ki arról, hogyan is érdemes segíteni. „Nem halat kell adni, hanem hálót" - vetette fel egy ősz úr, és mások is csatlakoztak hozzá. De mikor végigvezették a család pénzkereseti lehetőségeit, az derült ki, hogy ha helyre is hozzák a házat, ezen a környéken állandó munkát a válság idején aligha találnak. „A legidősebb lány egyetlen munkahelyre tudott jelentkezni Ózdon, a Tescóba, de nem is válaszoltak neki" - mondta Bódis.