Tom Cruise színészként satnya a nácifilmben

2009.02.19. 15:03 Módosítva: 2009.02.19. 22:27
A héten kevés filmet forgalmaznak a magyar mozik, de mindegyikről már sok szó esett: a magyar Gyöngyössy Bence-mozit a ki nem fizetett stáb miatt emlegettük többször, a Valkűrt a németek tiltakozása, a Gettómilliomost meg a díjözön miatt.

Gettómilliomos

Először: ne ijedjen meg senki a Gettómilliomos címtől, mert nem lehetett jobban magyarítani a 10 Oscar-díjra jelölt filmet. Valóban egy indiai nyomornegyedből milliomossá váló fiúról szól a történet, aki a helyi Legyen ön is milliomosban méri meg tudását. A filmnek külön jót tesz a sok botrány körülötte, mert az indiaiaknak nem tetszik, hogy kutyáknak nevezik őket, ahogy egyes bollywoodi sztároknak meg az, hogy India csúnyábbik arcát mutatják a partiképes helyett. Danny Boyle remek rendező és érzékeny férfi. Előbbit bizonyította már a Trainspottinggal, utóbbit a Napfény című scifivel, plusz azzal, hogy a három gyerekszereplő pénzét egy 16 éves korukig zárolt bankszámára tette, hogy ne nyúlják le előlük. A 15 millió dollárból forgatott film a tízszeresét hozta eddig vissza világszerte, ráadásul a film csapata szétnyerte magát a különböző rangos díjkiosztókon (Aranyglóbusz, BAFTA), és még vasárnap lesz az Oscar. A srác egy mesebeli történetet él át a milliók megnyerésével, a film arról szól, hogyan jut el a győzelemig, miért tudja mindenre a választ, mennyire van a sorsunkba belekódolva egy csomó minden, pedig Vágó István legszemetebb pillanata sincsen sehol az indiai játékmesterhez képest. A Trainspottinggal két közös pont is van: itt is wc-be zuhan a főhős, és itt is leugranak a tetőről.

Papírkutyák

Nem először vette kölcsön Jancsó Miklóstól a Kapa-Pepe párost a remake-gyáros Gyöngyössy Bence, de ezúttal át is keresztelte őket Kuplungra és Csumpira. Itt van még Gesztesi Károly, Szarvas József, Kállóy-Molnár Péter, Badár Sándor, Szőke András, és Pikali Gerdát akrobatamutatványokra is befogták. A Papírkutyákban Mucsi és Scherer ukrán bevándorlókat játszanak, akik a börtönben idézik fel a félresiklott pénzrabló akciójukat: a zúzdából akarták lenyúlni a megsemmisítésre váró bankjegyeket. Gyöngyössy az Egy szoknya, egy nadrág és az Egy bolond százat csinál után eredeti sztorit forgatott le, amit Litkai Gergely, a Comedy Central főszerkesztője írt. Korábban megírtunk a filmről, hogy a produkció nem fizette ki a stábtagokat. Most a Tőserdő Szépe szépségverseny főszervezője fontolgat pert az alkotók ellen hitelrontás miatt a baon.hu híre szerint. A „Tőserdő Szépe választáson olyan csúnya lányok versenyeztek, hogy elmaradt a fürdőruhás bemutató” - hangzik el a filmben, ami a szervező szerint lerombolhatja a rendezvény „évek alatt felépített presztízsét”.

Valkűr

Az X-Men, a Superman visszatér és a Közönséges bűnözők rendezője igaz történetet dolgoz fel egy elfeledett Wehrmacht-katonáról, egy háborús hősről, aki belülről szervezett puccsot Hitler ellen. Az üvegszemmel is változatlanul eszelős mimikájú Cruise sokat szenvedett ezért a szerepért, a forgatás nagyon balszerencsés volt, ráadásul a 20 millió dollárosra tervezett költségvetést azután emelték fel 60 milliósra, hogy az eredetileg csak producerként részt vevő Cruise elvállalta a főszerepet is. Végül afrikai csatajelenet pótforgatásával és digitális utómunkával csak 75 millióból sikerült leforgatni. Persze nem lett bukás: február 17-ig eddig 154 milliót hozott világszerte a boxoffice mojo portál szerint.

A Rotten Tomatoeson 59 százalékos átlagot ért el. A Spiegel kritikája szerint maga a film nem olyan rossz, csak Cruise játéka satnya: "messze nem tudta visszaadni azt a karizmatikus egyéniséget, ami von Stauffenberg volt". Ezen kívül még az is kifogásolható, hogy a film minden németet nácinak mutat be, mintha kizárólag a von Stauffenberg és csapata lett volna ellenálló az egész országban. A New Yorker szerint Cruise az egyenruhán kívül nem tudott többet hozzáadni a karakterhez. A Variety kritikájában a filmet vizuálisan ugyan megkapónak találták, de mégis egy "hideg" alkotás lett, mert hiányzik belőle a téma által megkívánt feszültség.

Az eredeti tervek szerint Magyarországon forgatták volna a filmet, de állítólag Cruise szcientológus kapcsolatai, és a megnövekedett költségvetés miatt összejött a berlini helyszín. Bár itt a német védelmi miniszter, a gróf leszármazottai is ellene voltak. A bemutatókon azóta is rendszeresek a Szcientológiaellenes tüntetések.