Lópici Gáspár üstökösként emelkedik ki

2009.03.16. 02:01 Módosítva: 2009.03.16. 19:39
Szórakoztatná a közönséget az a 35-ös átlagéletkorú amatőr csapat, akik bamba, bögyös lányokkal és a rég látott Szilágyi Istvánnal forgattak autósüldözéses krimit. A magánpénzből és sok barterből készült Véletlenül szándékos a héten a Filmklik oldalán debütál. Az első pár héten ingyen.

Az már a Véletlenül szándékos című film elején kiderül, hogy elsősorban az akció izgatta a filmeseket, az első jelenetekben rengeteg patront ellőnek: egy éttermi lövöldözés hosszú és látható gonddal megkoreografált autósüldözéssé fajul, aminek a csúcspontján az üldözött áthajt a győri pláza főbejáratának üvegén. A képsorokból átsütő autószerelem a társrendező-producernek, Maros Attilának köszönhető, aki civilben ingatlanokkal és autókkal foglalkozik.

A száguldozós jelenetek egyébként engem ahhoz hasonló örömmel töltöttek el, mint az internetes korszak hajnalán megjelent amatőr, magyar autósfilmek, a Bakta Rider vagy a megpimpelt Barkasok autóversenye. Ezeknél a nulla forintból, a nyári szünetben összedobott hobbialkotásoknál persze profibb és Taki bácsi nyugdíjas autósüldözésére is lazán rávernek, de a hollywoodi munkákkal azért nyilván nem lehet egy lapon említeni. Kábé a Pogány Madonna ladás zúzásának szintjét érték el, bár nekik helikopterre nem futotta, de a szűkös költségvetés dacára és a kocsitulaj producernek köszönhetően jópár autót összetörnek, még egy hídról vízbe pördülést is összehoztak.

„Azt akartuk bemutatni, hogy van Magyarországon egy amatőr réteg, akik hozzáértésben és lelkesedésben is kiemelkednek az amatőr világból, mégha a profi világba, a filmes pályázatok belső körébe, ahol a pénzek eloszlanak, nem is tudnak belépni" - mondta a harmincéves rendező, Kollár István, aki különben grafikusként és gyártásvezetőként dolgozik, és filmezést hivatalosan csak a gimis szakkörben tanult. Valójában nem is rendező, hanem operatőr szeretne lenni, és a filmnek ezzel a részével van a legkevesebb baj.

Olcsó mozi

Kínos meglepetés a forgatás közben is volt, az autósüldözésnél például eredetileg a rendőrautónak kellett volna vízbe csobbannia, de annak a váltója már a földutas zúzásnál eltörött, ezért gyorsan átvariálták a forgatókönyvet. Spórolni úgy tudtak még, hogy sok mindent maguk készítettek. „A sínes fahrtkocsinkhoz netről töltöttünk le terveket és legyártottuk. Steadicamet is próbáltunk építeni, de ezt nem tanácsoljuk senkinek. Azzal befürödtünk" - mondta Kollár.

A fogócska egy csip miatt indul, amit az egyik bűnözőcsapat próbál elcsaklizni a másiktól, miközben a balesetek és hullák nyomán a rendőrség is a sarkukban van. Ebbe keveredik bele négy barátnő, akiknek elege lett midenből, ezért elhúztak nyaralni egy vidéki faházba. A gyengébb b-filmekre emlékeztető csipes szálat a rendező azzal mentegette, hogy a forgatókönyv még 98-ban készült. Az ihletet viszont a Ponyvaregény adta hozzá, hasonló szerepet tölt be, mint ott a bőrönd, bár ez a MacGuffinnak nevezett megoldás régebbi, Hitchcock tette népszerűvé, csak nem csippel.

A lelkesedésem akkor csökkent nagyot, amikor a színészek elkezdtek beszélni: az esetlenül megírt szövegek rettentő hamisan csengenek a félamatőrök, amatőrök szájából. Egyetlen kivétel a rég látott Szilágyi István, akinek a rendőrfőnöke üstökösként emelkedik ki a gárdából. (A Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárja, aki főszerepet utoljára Bujtor 96-os Rejtő-feldolgozásában játszott, az idei szemlén életműdíjat kapott.)

Azt viszont helyesen ismerték fel a készítők, hogy egy csokor szőke lánnyal sokat javíthatnak az összképen. Meg azt is, hogy a plázapicsaként viselkedő csajsziknak nemcsak a pornó, de bármilyen kiszolgáltatott helyzet jól áll. Szívmelengető, ahogy egy-egy veszélyes helyzetben picsogni és sikítozni kezdenek. Plusz a palettára egy egészen explicit szexjelenet is felkerült.

Az amatőr lendületből egy főcímdalra is futotta a kereskedelmi rádiók magyar slágerkínálatának színvonalán. A számot a szőke csajcsapat főkolomposa, Cserpes Laura énekli, aki a forgatás óta összejött a megasztáros Fekete Dáviddal. Miután ezzel a bulvármédiába is bekerült, nagyot ugrott a Véletlenül szándékos youtube-os előzetesének nézettsége.

A Győr környéki csapat munkája minden kisebb-nagyobb nyavalyája ellenére szimpatikus próbálkozás. A krimivonalra a művészfilmek mellett a magyar szakmának manapság nem nagyon marad energiája, most hirtelen csak a Tűzvonalbant és Gigor Attila A nyomozóját tudjuk felhozni az elmúlt pár évből. A győriek a történetet jól szanaszétcsavarták, és annak ellenére, hogy a forgatókönyv is számtalan betegségtől szenved, néhány paráztató jelenettnél az ember ereiben fagypont alá esik a vér.

Viszont pont az a plusz hiányzik belőle, amit a vérengző Szabó Jánosról szóló amatőrfilmben, a Nomen est Omenben a morbid humor, a Bakta Riderben pedig a magyaros ízű Kinght Rider-paródia alapozott meg. Egyedül az autósüldözésnél adtak magukból valami egyedit, különben maradtak a sablonoknál.

A Véletlenül szándékos jobb pillanataiban Tarantino autósüldözéses, hülyepicsás áltrashfilmjére, a Halálbiztosra emlékeztet, a nádasban és az erdőben riadozó csajok miatt meg néha az olyan amerikai tinihorrorokra, mint a Blair Witch Project és a Tudom, mit tettél tavaly nyáron. Filmezéssel kacérkodó amatőröknek és Győr-Moson-Sopron megyeiknek az ismerős helyszínek miatt feltétlen ajánljuk, a többiek meg kockázatmentesen kóstolhatnak bele, március 19-től április 5-ig ugyanis ingyen meg lehet nézni.