Elhunyt A halál 50 órájának rendezője

2009.04.24. 14:35 Módosítva: 2009.04.24. 15:26
94 éves korában Beverly Hills-i otthonában elhunyt Ken Annakin, brit rendező. Olyan legendás filmeket forgatott, mint A leghosszabb nap és A vadon szava. Idén akarta befejezni második Dzsingisz kán-moziját.

Ken Annakin hat évtizeden átívelő pályafutása során főleg grandiózus háborús filmeket forgatott, de ő készítette a Robinson család című 1960-as családi mozit is. 2002-ben a Brit Birodalom Érdemrendjével tüntették ki.

Garden Party 50.sized

A 94 éves filmest lánya, Deborah Peters bejelentése szerint szerdán éjjel Beverly Hills-i otthonában érte a halál. Egészségi állapota februárban romlott meg, amikor egy időben esett át agyvérzésen és szívinfarktuson. „Pedig sétált, mobilozott, és még mindig új filmeken törte a fejét” – mesélte a lánya.

Ken Annakin 1914-ben született Angliában. Fiatalon bejárta Ausztráliát, Új-Zélandot és az Egyesült Államokat, majd autó- és hirdetési ügynök volt. A második világháború alatt a Királyi Légierő (RAF) repülőgép-szerelője volt, de megsebesült London 1940-es bombázásakor. Később opaetőr lett, a RAF-nak forgatott kiképzőfilmeket és dokumentumfilmeket, később maga is rendezett néhány háborús propagandafilmet.

Játékfilmes karrierje az 1947-ben készült Holiday Camppel indult, de csak évtizedekkel később, a két nagy háborús filmjével vívott ki magának nagy elismerést. A leghosszabb napot 1962-ben forgatta Cornelius Ryan híres partraszállós regényéből, a D-Day-ből. A főszerepeket Henry Fonda, Sean Connery, Richard Burton és John Wayne alakították. A film három technikai Oscar-díjat kapott: az operatőri munkáért, a vizuális- és a hangeffektusokért.

A halál 50 órája 1965-ben készült. Henry Fondán kívül Charles Bronson, Telly Savalas, Robert Shaw és Robert Ryan játszottak benne. Az 1944 karácsonyán játszódó háborús történet egy Ardennekben állomásozó, haza készülődő amerikai hadosztály utolsó tragikus csatáját mutatja be.

1972-ben Charlton Hestonnal forgatta le A vadon szavát, ez a verzió legalább annyira népszerű a Jack London-rajongók között, mint Rutger Hauer-féle, 97-es verzió. Annakin az utolsó filmjében, a 92-es Dzsingisz kán című történelmi kalandfilmben is adott szerepet Charlton Hestonnak. Idén elkészülő utolsó filmje egy újabb Dzsingisz Kán-történet lett volna, a 92-es film szereplőivel, de más forgatókönyvírókkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport