Vizsgálat a dél-koreai színésznők haláláról

2009.04.28. 11:44 Módosítva: 2009.04.28. 18:26
Míg a dél-koreai rendőrség a színésznők halálának körülményeit vizsgálja, az ország emberi jogi bizottsága a munkakörülményeik tisztázására indít vizsgálatot, jelentették be kedden. Nagy port vert fel egy színésznő öngyilkossága, akit a jelek szerint ügynöke szexuális szolgáltatásokra kényszerített.

"Korábban nem volt részletes esettanulmány a női előadóművészek jogi helyzetével kapcsolatban" - hangsúlyozta a bizottság a vizsgálat jelentőségét. A közlemény szerint a felmérés június elején kezdődik és az év végéig le is kívánják zárni.

Dzsang Dzsa-Jon
Dzsang Dzsa-Jon

Dél-Koreában az utóbbi időben több népszerű színész és színésznő menekült a halálba. A legutolsó esetről kedden tett jelentést a szöuli rendőrség: Vu Szung-Jon (Woo Seung-yeon) 26 éves színésznő és modell otthonában akasztotta fel magát. Családja szerint elkeserítette, hogy mostanában hiába jár meghallgatásokra, nem kapott új szerepet.

A bizottság feltételezi, hogy még több olyan esetre is bukkannak majd, mint Dzsang Dzsa-Jon (Jang Ja-yeon) 30 éves színésznőé, aki néhány hete akasztotta fel magát. A tévésztár halála ügyében a rendőrség is nyomoz, felmerült a gyanú, hogy ügynöke arra kényszerítette, nyújtson szexuális szolgáltatásokat a szórakoztatóipar prominens tagjainak és újságíróknak.

Az emberi jogi bizottság a színésznők szexuális kiszolgáltatottsága mellett anyagi helyzetüket is fel akarja tárni, mert úgy vélik, nincs biztosításuk és alulfizetettek. A bizottság munkájának célja, hogy az egész szórakoztatóiparra érvényes jogvédelmi irányelveket dolgozzanak ki.