Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizsgálat a dél-koreai színésznők haláláról

2009.04.28. 11:44 Módosítva: 2009-04-28 18:26:30
Míg a dél-koreai rendőrség a színésznők halálának körülményeit vizsgálja, az ország emberi jogi bizottsága a munkakörülményeik tisztázására indít vizsgálatot, jelentették be kedden. Nagy port vert fel egy színésznő öngyilkossága, akit a jelek szerint ügynöke szexuális szolgáltatásokra kényszerített.

"Korábban nem volt részletes esettanulmány a női előadóművészek jogi helyzetével kapcsolatban" - hangsúlyozta a bizottság a vizsgálat jelentőségét. A közlemény szerint a felmérés június elején kezdődik és az év végéig le is kívánják zárni.

Dzsang Dzsa-Jon
Dzsang Dzsa-Jon

Dél-Koreában az utóbbi időben több népszerű színész és színésznő menekült a halálba. A legutolsó esetről kedden tett jelentést a szöuli rendőrség: Vu Szung-Jon (Woo Seung-yeon) 26 éves színésznő és modell otthonában akasztotta fel magát. Családja szerint elkeserítette, hogy mostanában hiába jár meghallgatásokra, nem kapott új szerepet.

A bizottság feltételezi, hogy még több olyan esetre is bukkannak majd, mint Dzsang Dzsa-Jon (Jang Ja-yeon) 30 éves színésznőé, aki néhány hete akasztotta fel magát. A tévésztár halála ügyében a rendőrség is nyomoz, felmerült a gyanú, hogy ügynöke arra kényszerítette, nyújtson szexuális szolgáltatásokat a szórakoztatóipar prominens tagjainak és újságíróknak.

Az emberi jogi bizottság a színésznők szexuális kiszolgáltatottsága mellett anyagi helyzetüket is fel akarja tárni, mert úgy vélik, nincs biztosításuk és alulfizetettek. A bizottság munkájának célja, hogy az egész szórakoztatóiparra érvényes jogvédelmi irányelveket dolgozzanak ki.