A dél-koreaiak már szeretik a szexjeleneteket, az állam még nem

2009.05.13. 14:59 Módosítva: 2009.05.13. 16:00
A meztelenséget vagy szexet bemutató filmeket már a dél-koreai nézők is elfogadják. Az állami cenzúratestület továbbra sem enged az "erkölcsi" szigorból.

A dél-koreai médiacenzúra-hatóság a minap éppen harmadszorra utasította el a mexikói Mennyei háború című akciófilm bemutatásának engedélyezését arra hivatkozva, hogy a film szexjelenetei "az átlagemberek erkölcsi szabályaihoz képest túl szabadosak és elfogadhatatlanok".

A filmipar képviselői a döntést "maradinak és anakronisztikusnak" bélyegezték. Li Mun-von (Lee Moon-won) médiakritikus nevetségesnek tartotta a határozatot, s kijelentette, hogy ez a morális modell inkább a cenzúratestület sajátja, mint az átlagembereké.

Bár Dél-Koreában régóta folyik a vita a médiacenzúra szükségessége fölött, a törvények szerint egyelőre minden filmet a cenzúratestületnek kell elfogadnia a forgalmazás előtt.

A cenzorok öt kategóriába sorolják a filmeket. Legrosszabbul a "korlátozott" címkével ellátottak járnak: az ilyen produkciókat ugyanis csak az arra kijelölt mozikban lehetne vetíteni, ha lennének ilyen mozik, de jelenleg nincsenek.

A helyi filmkészítők tehát a borotva élén táncolva igyekeznek egyensúlyozni. Vigyáznak, hogy nagyon ne feszítsék túl a húrt, mert az a produkció halálát jelentené. Az óvatosságukra jellemző, hogy tavaly mind az öt, "korlátozott" bemutatásra ítélt film külföldi alkotás volt.

Azt azonban a kritikus is elismerte, hogy miután több merész dél-korai film meghívást kapott a nemzetközi filmfesztiválokra, az utóbbi öt-hat évben a cenzúratestület szigora is enyhült.

Idén a legfelsőbb bíróság ítéletére mégis engedélyezték az amerikai Shortbus című film bemutatását, amit két éve homoszexualitást, csoportos szexet és szadizmust ábrázoló jelenetei miatt tiltottak le a helyi filmvásznakról. A kedvező döntést az alkotmánybíróság határozata előzte meg, amelyben arra szólították fel a cenzúratestületet, hogy pontosítsa szabályait, mert azok nem egyértelműek.

A múlt hónapban a parlament el is fogadta az átfésült új cenzúraszabályzatot, ám bírálói szerint nem sok minden változott benne.

Dzsi Mjung-hjuk (Ji Myung-hyuk), a cenzorok elnöke azonban elégedetten beszélt az eredményről, mondván: a bíróság nem a szabályzatot nyilvánította alkotmányellenesnek, csak a kétértelműségeket kifogásolta, amelyeket meg is szüntettek.

Miközben a filmes oldal azzal érvel, hogy a filmek nemcsak a dél-koreai nézőknek, hanem a nemzetközi közönségnek is készülnek, a kettős mérce tehát nem vezet jóra, a cenzúratestület továbbra is kiáll amellett, hogy a tinédzserek védelmében, és a többség érzékenységére való tekintettel még nem jött el az ideje a cenzúrarendszer eltörlésének.