Tarantino Brad Pittel megy az Aranypálmáért

2009.05.13. 14:00 Módosítva: 2009.05.13. 16:12
Hiába keményített be Francis Ford Coppola, nem vették be a 62. Cannes-i Filmfesztivál versenyébe, ahol idén a szerzői film nagyágyúi csapnak össze. Tarantino mellett Almodóvar, Ang Lee, Lars von Trier és Alain Resnais is indul a fődíjért. A legrangosabb filmes fesztivált idén először nyitja meg animáció, a Pixar léggömbös meséjét ráadásul 3D-ben vetítik.

Kevesebb ingyenpezsgő és sztároktól hemzsegő parti várható a gazdasági válság miatt az idei Cannes-i Filmfesztiválon. A Vanity Fair egyenesen lefújta a szokásos buliját, miközben a filmesek bedőlt üzletekről pletykálnak.

Brad Pitt kevesebb rongyrázással

„Már túlzás is volt az a sok parti, idén legalább a mozira koncentrálhatunk a sztárok és a fényűzés helyett"- nyilatkozta a fesztivál igazgatója, Thierry Fremaux a Reutersnek. Azért Brad Pitt, Johnny Depp, Penelope Cruz, Jude Law tiszteletüket teszik a fesztiválon, Charlize Theront és Eva Greent pedig Galliano és Karl Lagerfeld öltözteti a vörösszőnyeges vonulásra.

A nyitófilm is szakít a hagyományokkal, a Pixar Up című meséjével először indul animációval a tizenkét napos fesztivál. A világjáró nyugdíjas lufiárusról szóló film nem csak ebben lesz újító: az idei az első alkalom, hogy a frakkos-nagyestélyis közönség 3D-szemüvegben üli végig a nyitófilmet.

Tarantino vs Almodóvar

A pénzszűkét az erős versenyprogram feledteti, a tavalyi ismeretlenebb arcok után idén a szerzői film nagyágyúi mérkőznek meg egymással az Aranypálmáért. A nácigyilkosos Becstelen Brigantykkal indul Quentin Tarantino, aki tizenöt éve a Ponyvaregénnyel egyszer már megkapta a fesztivál fődíját. Pedro Almodóvar a Volver után újra Penelope Cruzt hozza magával: a Broken Embraces-ben egy író emlékezik vissza a balesetére, amiben a látását és az élete szerelmét is elveszítette.

Lars von Trier idén horrorban utazik, az Antichristban egy rossz házasság fordul még szörnyűbbre, miután a pár kirándulni indul az erdőbe. Ang Lee, a Túl a barátságon rendezője, zsinórban hat nyomasztó film után most egy könnyed darabbal került be a versenybe. A Taking Woodstock a 69-es rockfesztiválról szól, és egy családról, akik abban bíznak, hogy a hippik fellendítik a tulajdonukban álló motel forgalmát. Jane Campion, aki a Zongoralcekével 93-ban elvitte a fődíjat, most egy szerelmi drámát hoz John Keatsről, aki 19. századi romantikus költőhöz méltan huszonöt évesen meghalt. Alain Resnais, a Szerelmem, Hiroshima nyolcvanhat éves rendezője is új filmet készített.

Erős az ázsiai felhozatal is. Johnnie To, a hongkongi kultrendező egy szakácskodó exbérgyilkosról szóló thrillerrel megy Cannes-ba, az Oldboyt jegyző Park Chan-wook Thirst című filmjében meg egy rosszul sikerült orvosi kísérlet változtat vámpírrá egy vallásos férfit. Bemutatják a kínai Lu Yö Spring Feverét is annak ellenére, hogy a rendezőt az előző, Cannes-ban bemutatott filmje után 2006-tól öt évre eltiltották a rendezéstől Kínában. A film egy szenvedélyes homoszexuális kapcsolatról szól.

Heath Ledger utolsó alakítása

A fesztivál legjobban várt filmjét versenyen kívül játsszák: Heath Ledger utolsó alakítása látható Terry Gilliam The Imaginarium of Doctor Parnassus-ában. A fiatal ausztrál színész a film forgatása alatt halt meg, és az itt félbemaradt munkát Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law játékával egészítették ki.

Francis Ford Coppolának csak a hivatalos programon kívül jutott hely, a Tetro című kisköltségvetésű filmjéhez a saját családja története adta az alapot. „Versenyen kívül bemutattuk volna, de ezt Coppola elutasította, mert ő a versenyprogramban akart szerepelni" – nyilatkozta a fesztiváligazgató.

A magyarok a Made in Hungáriát árulják

A magyarokat két erős év után idén kevésbé rúghatunk labdába. Tavaly Mundruczó, két éve Tarr Béla került be a versenybe, de most csak a mellékszekciókban kaptunk helyet. A Rendezők Kéthete programjában szerepel A repülés története című rövidfilm Kenyeres Bálinttól, ami az idei filmszemle nyitófilmje volt. Emellett a Kritikusok Hetébe válogatták be az Új Budapest Filmstúdió egyik koprodukcióját, amiben a főszerepet a Fehér tenyérből ismert Hajdu Zoltán Miklós játssza, és a zenéjét Márkos Albert szerezte. A szekció különprogramjában Nagy Dénes Russian Playground című rövidfilmjét is játsszák és a Transsiberian Voices-t, amit Vízkelety Márton fényképezett. A marketen a Hungaricom állít standot, és itt a Made in Hungáriát és Goda Kriszta Kaméleonját is levetítik.

A cannes-i zsűri elnöke Isabelle Huppert francia színésznő, a fesztivál fődíját május 24-én osztják ki.