Tom Hanks lenyomta Kirk kapitányt

MTI/Index
2009.05.18. 12:49
48 millió dollárral nyitott az Angyalok és démonok Amerikában, de ez elmarad a Da Vinci-kód 77,1 milliós startjától. Az új Star Trek 43 millióval lett második a toplistán.

Tom Hanks nyomozása jobban érdekelte az észak-amerikai mozinézőket, mint az új Star Trek: az Angyalok és démonok 48 millió dolláros nyitóbevétellel került a boxoffice-lista élére. J.J. Abrams sci-fijére a hétvégi 43 milliós eladással együtt már összesen 147,6 millió dollárért váltottak jegyet. Idén szokatlanul korán kezdődött tavaszi-nyári moziszezon Amerikában: jelenleg 16 százalékkal nagyobb a mozipiac bevétele, mint tavaly ilyenkor.

A lista harmadik helyére az X-Men kezdetek: Farkas került 14,8 millió dollárral, negyedik az Excsajok szelleme 6,9 millióval, ötödik az Obsessed című Beyoncé-dráma 4,6 millió dollárral. A további sorrend: 17 Again (3,4 millió), Szörnyek az űrlények ellen (3 millió), The Soloist (2,42 millió), Next Day Air (2,28 millió), Earth (1,68 millió).

A Da Vinci-kód azért jobb volt

Az Angyalok és démonok azért akkora sikert nem aratott, mint a 2006-os Da Vinci-kód, ami 77,1 millió dollárral nyitott a kasszáknál, világszerte pedig összesen 753 milliós bevétellel zárt. Rory Bruer, a Sony forgalmazási elnöke viszont így is legalább 500 millió dolláros bevételt jósol az Angyalok és démonoknak.

Az Angyalok és démonok reklámhadjáratát a készítők már tudatosan úgy építette fel, hogy elkerülje a három évvel ezelőtti viták fellángolását, amikor a A Da Vinci-kódot katolicizmus-ellenessége vádolta meg az egyház. A támadás egyébként sem lett volna logikus: Tom Hanks ebben a részben már pont a katolikus egyház ellen irányuló összeesküvést, és az Illuminati szekta rituális gyilkosságait akarja megakadályozni.