Schwarzenegger megmenti Hollywoodot

2009.07.30. 18:01 Módosítva: 2009.07.30. 18:01
500 millió dollár támogatást kapnak ösztönzésül a kormányzótól a filmesek, hogy fellendüljön a filmipar, miközben az állam szegényeinek támogatásából milliárdokat vonnak el.

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam kormányzója 500 millió dollár (csaknem 100 milliárd forint) állami támogatást fog szétosztani hollywoodi filmesek közt. Ezzel azt a tendenciát próbálják megállítani, hogy a filmkészítők más, olcsóbb államokba vagy országokba utazzanak filmeket gyártani.

arnold450

A kaliforniai filmbizottság már bejelentette 25 filmes cég nevét, akik 20-25 százalékos kedvezményt kapnak költségvetésükből. Így kiderült, hogy a Beverly Hills-i Csivava 2. és a Csupasz Pisztoly 4. az első adókedvezménnyel készülő filmek közt lesz.

Az öt évig tartó programra azért volt szükség, mert a helyi filmbizottság statisztikái szerint 2003 óta 50 százalékkal esett vissza a Kaliforniában gyártott filmek száma. A pénzt a jogosult cégek úgy kapják majd meg, hogy a dolgozók béreinek (kivéve színészek, rendezők és az írók), illetve a film költségeinek bizonyos százalékát átvállalja az állam.

A 75 millió dollár alatti költségvetésű filmek 20 százalékát, a 10 milliónál kevesebből készülő független filmeknek pedig 25 százalékát állják. Azok a filmek is kaphatnak támogatást, amit Kalifornián kívül kezdtek el forgatni, de azóta visszatették székhelyüket az államba.

A Beverly Hills-i Csivava 2.-n kívül például a Sacha Baron Cohen főszereplésével készülő vígjáték, a „Dinner With Schmucks”, a Facebook történetét feldolgozó „The Social Network”, a Comedy Central „Important Things With Demetri Martin” is a kedvezményezek közt van.

Emberi szövet fém vázon

A kormányzót sokan támadják amiatt, hogy míg a filmeseket támogatják, az állam közellátásában milliárdos megszorításokat vezet be. Például milliárdokat vontak el az idősgondozástól, a bántalmazott és elhagyott gyerekek támogatásából és a rászoruló családok gyermekeinek egészségügyi juttatásaiból. Emiatt a legszegényebbek (öregek, gyerekek, bevándorlók, mozgássérültek), akik maguktól nem tudnak 100 dollár körüli összeget fizetni egy vizitért, kiesnek az állami támogatású egészségügyi rendszerből, több ezren orvosi ellátás nélkül maradhatnak. Egy egészségügyi segélyszervezettől az AP-nek nyilatkozó hölgy szerint ez mind emberi, mind gazdasági szempontból értelmetlen lépés volt a kormányzótól.

Magyarországon

A tavaly Brüsszelben elfogadott támogatási pontrendszer alapján úgy kaphatja meg egy produkció az állami támogatást, ha európai koprodukcióban készül, illetve bizonyos kulturális kritériumokat teljesít. A maximális 32 pontból 16-ot kell elérni, és például 3-3 pont jár a magyar helyszínekért, előkészítésért, és utómunkáért, 4 pont, ha valamelyik EGT-állam nyelvén készül, 6 pont, ha a filmes alkotók EGT-államok polgárai. Pontot ér az is, ha egy irodalmi alkotás adaptációját készítik el.

A profi twitterező hírében álló kormányzó kicsit talán el is vetette a sulykot, mikor kiposztolt egy videót, amiben egy óriási tőrrel vidáman hadonászva szemlélteti a megvonásokat (angolul cut, azaz vágni, értik). Bár a videó lényege inkább az, hogy felkérje követőit, hogy küldjenek neki pénzszerzésre ötleteket, ezt a fajta fekete humort utoljára a Terminator 3 kivágott jelenetében láthattuk tőle. Másutt pedig „A jó, a rossz és a csúf” néven megszemélyesítve emlegette a brutális megszorításait.

Schwarzenegger a filmesek támogatását azzal magyarázza, hogy ezzel új lendületet kaphat a filmgyártás, így például sok sminkes, cateringes vagy más tévés cég megmenekülhet a csődtől, és ez hosszú távon sok munkahelyet teremt a kaliforniaiaknak. Az intézkedés bevezetői pedig biztosak abban, hogy a támogatást igénylő filmek nagy részét nem Kaliforniában forgatták volna, ha nincs ez a csomag. Mostanában sokaknak új jelentést nyerhet az amerikai álom: van esély arra, hogy a Csupasz Pisztoly megérje az ötödik részt is, míg a kínai bevándorlók szociális háló nélkül maximum az ötvenet.