Elhunyt a Reszkessetek betörők írója

2009.08.07. 12:06 Módosítva: 2009.08.07. 12:06

Az 59 éves korában elhunyt John Hughes, a nyolcvanas és kilencvenes évek egyik legsikeresebb vígjáték-rendezője. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Meglógtam a Ferrarival, a Különös kísérlet, a Nulladik óra, az Álmodj rózsaszínt!, a Repülők, vonatok, autók, a Belevaló papapótló, és a Reszkessetek betörők. Halálát szívinfarktus okozta.

john

Karrierjét Chichagóban kezdte reklámszövegek írásával, majd vicceket írt a hetvenes-nyolcvanas évek olyan ismert komikusainak, mint Rodney Dangerfield és Joan Rivers. Hamarosan a National Lampoon nevű vicclapnál találta magát, ahol megírta első fogatókönyvét - ebből készült később az Családi vakáció című film is, Chevy Chase főszereplésével, és az itt töltött évek alatt írta meg a Karácsonyi vakáció és az Európai vakáció forgatókönyvét is.

A nolcvanas évek első felében főleg tinivígjátékokat készített, de szerette volna elkerülni a beskatulyázást, így elkészítette a Repülők, vonatok, autók című John Candy-vígjátákot. Candyvel jó barátok voltak, így készülhetett el később a Belevaló papapótló, amiben Hughes először dolgozott együtt Macauley Culkinnal. A szőke kisfiúval később forgatott Reszkessetek betörők Hughes legnagyobb sikere lett: 1990-ben ez a film termelte a legnagyobb bevételt.

Hughes keze alól olyan színészek kerültek ki, mint Molly Ringwald, Athony Michael Hall, Ally Sheedy vagy a már említett John Candy és Macauley Culkin. A sikeres kilencvenes években Hughes a Beethoven-sorozat két darabján is dolgozott, és a 101 kiskutya új verziója is az ő nevéhez fűződik. Az új évezredben korábbi sikereit már nem tudta megismételni, a Fúrófej Taylor vagy a Reszkess Amerika című vígjátékai csak mérsékelt sikert arattak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport