Meghalt Dargay Attila

2009.10.22. 13:24 Módosítva: 2009.10.22. 16:59
Kedden elhunyt a magyar animáció egyik legnagyobb alakja. Dargay Attilának, a Vuk, A nagy ho-ho-ho-horgász és más népszerű mesék rendezőjének temetéséről később intézkednek.
dargay attila

Életének 83. évében elhunyt Dargay Attila animációs filmrendező, közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön. A Vuk, a Pom Pom meséi és a Lúdas Matyi alkotóját kedden érte a halál. A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művészt a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

"Miután kirúgtak a Képzőművészeti Főiskoláról, a Macskássy műtermében dolgoztam, mint kifutófiú - emlékszik Dargay Attila Dizseri Eszter Kockáról Kockára című könyvében az ötvenes évekbeli kezdetre, amikor a későbbi Pannóniához került. - Be kellett naponta fűtenem, mostam a celleket, meg ilyesmi. Később már én is kaptam egyszerűbb feladatokat, ami igen nagy megtiszteltetés volt számomra." Amíg a Képzőművészeti Egyetemre járt, a Diósgyőri Vasgyárban is dolgozott, játékokat festett, hogy pénzt keressen a tanulmányaira, de végül kirúgták, mert "oszályidegen volt".

Becsempészett Disney-filmből tanultak

Első önálló munkája a Ne hagyd magad, emberke volt, ami még felnőtteknek készült, de későbbi filmjei elsősorban a gyerekeknek szóltak. "Az első években senki sem tudta közülünk, hogyan kell rajzfilmet csinálni. Macskássy Gyuszi se - folytatja Dargay. - Hogy mitől él, mozog a figura. Egy kollégánk becsempészett egy picike tekercs Walt Disney-filmet. Ahányan csak voltunk, mind azt néztük munkaidő után, hogyan mozog egyszerre mind a négy lába az öszvérnek. Kezdtük skiccelni a mozdulatokat, amíg fel nem jelentett minket egy kolléganő, hogy titokban imperialista filmeket nézegetünk." Macskássy mellett Dargay is részt vett az első magyar színes rajzfilm, A kiskakas gyémánt félkrajcárja elkészítésében.

A Macskássy Gyula körül szerveződött magból nőtt ki a Pannónia filmstúdió, és a 60-as években animációs újhullám vette kezdetét. Felnőtt az új nemzedék, akik már nemcsak a gondolati tartalommal akartak különbözni a Disney-filmektől. Legjobb példa a stúdióra jellemző groteszk hangvételre Dargay Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel készített tizenhárom részes Gusztáv-sorozata volt. Több mint hetven ország vásárolta meg az epizódjait, a többi évadot 1965-től 86-ig készítették.

Dargay rendezte a Pannónia első egészestés sikerfilmjét

Dargay a Mézga-sorozatban is közreműködött Nepp és Jankovics mellett, utána 78-ban Pom-pom népszerű meséit alkotta meg. La Fontaine meséiből francia megrendelésre gyártott sorozatot, majd a 80-as években Csukás Istvánnal közösen készítették A nagy ho-ho-ho-horgászt.

A Pannónia első nagyjátékfilmes kasszasikerét, a Lúdas Matyit is ő rendezte 76-ban. Nepp Józseffel és Romhányi Józseffel kilenc verziót írtak a forgatókönyvből, mire a humoros és a komoly részek közötti egyensúlyt megtalálták. 80-86-ig a tizenkét pannóniás egész estés film közül kettőt is ő készített, olyan szórakoztató közönségfilmeket, mint a sorozatból mozifilmmé alakított Vuk és a Jókai Mór regényéből adaptált Szaffi. A Vukot és a Lúdas Matyit is 2,4 millióan látták moziban, így ezek lettek a Pannónia legnézettebb egészestés rajzfilmjei, utánuk a Hugó, a víziló következik 1,8 millió nézővel. A Vukért Dargay a Magyar Filmszemle rendezői díját s megkapta.

"Még ma is hallom a gyerekek nevetését, ahogy nézték a Vukot. Emlékszem, mennyire elszomorodtak Karak halálakor, és hogy haragudtak a Simabőrűre - üzente 2007-ben a közönségnek, amikor mozis vetítést szerveztünk a rajzfilmnek. - Nagyon kevés pénzből csináltuk meg a Vukot, hatmillió forintból, ami ma körülbelül hatszázmillió lenne."

Dargay képregényeket is rajzolt, ezek többsége a Pajtás magazinban jelent meg. Legismertebb figurája Kajla kutya, és rendszeresen dolgozott a Dörmögő Dömötörnek.

A Kis csavargó már nem készült el

A rendszerváltás után egy évvel jött ki Az erdő kapitánya, utolsó megvalósult munkája A hetedik testvér, aminek a forgatókönyvét írta. A Kis csavargó című filmterve már nem készülhetett el, ez egy fehér kisrókáról szólt volna.

Amikor Gát György 2000 után nekiállt a Kis Vuk című filmjének, a folytatáshoz először Dargay figuráinak jogát próbálta megszerezni. "Még forgatókönyve sem volt, csak ifjabb Fekete István Vuk és a Simabőrű című ifjúsági regényének jogát szerezte meg, amiben teljesen más az emberek viselkedése, az emberek és állatok kapcsolata, mint ahogy az az eredeti regényben volt, és ahogy azt a férjem elképzeli. Ebbe nem mentünk bele" - nyilatkozta akkor Henrik Irén, Dargay felesége és állandó munkatársa.

Dargay Attila a 2006-os Filmszemlén életműdíjat kapott, előtte a hatvanas években többek között Balázs Béla-díjjal ismerték el munkáját.

A rendező emlékére az MTV pénteken 17.20-tól, szombaton pedig 17.15-től két részletben vetíti le a Vuk című rajzfilmet az m2-n. A budapesti Városházára gyászlobogót húznak fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport