M. Tóth Géza különdíjat kapott Kaliforniában

2009.11.09. 23:16
Magyar filmsiker született a kaliforniai Ojai-Ventura Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az animációs rövidfilmek kategóriájában M. Tóth Géza (Maestro, Mama) Ergo című filmje kapta a különdíjat a vasárnap befejeződött Ojai-Ventura fesztiválon. A mustra zsűrije nagy elismeréssel szólt a pécsi Kedd Animációs Stúdióban készült magyar versenyfilmről. Az Ergo különdíját a vasárnap esti díjkiosztó gálán a Los Angeles-i Magyar Főkonzulátus nevében átvevő Molnár István konzul vette át.

A filmfesztiválnak vannak magyar vonatkozásai: művészeti vezetője, Steve Gurmette nagyszülei magyar származásúak voltak, a fesztivál ügyvezető igazgatója, Meegan Huff pedig Magyarországon is folytatott művészettörténeti tanulmányokat.

A november 5. és 8. között rendezett filmes mustrán - a Los Angelestől 100 kilométerre nyugatra fekvő Ojaiban - a világ élvonalába tartozó egész estés- és rövidfilmek széles választékát láthatta a közönség.

Két emblematikus filmes személyiség kapott életműdíjat: a több mint 60 híres filmet fotografált Haskell Wexler operatőr mellett Peter Graves munkásságát ismerték el, utóbbi 1950-ben kezdődött színészi karrierje során számtalan film főszereplőjeként szórakoztatta a közönséget.