Clooney a legjobb a leghülyébb filmben

2009.11.09. 13:20
A vártnál gyengébb eredménnyel, 31 millióval (5,6 milliárd forint) debütált a toplista élén hétvégén az észak-amerikai mozikban Dickens Karácsonyi énekének új, 3D-s disneys feldolgozása.

A kritikusok fele értékelte pozitívan Robert Zemeckis új alkotását, a Karácsonyi ének 3d-t. A Hollywood & Fine véleménye szerint Jim Carreynek köszönhető, hogy élvezhető a film, meg annak, hogy ebben a feldolgozásban Scrooge figuráját tették a középpontba. A Filmlink örömmel dobta el az agyát a vizuális effektektől is, de a rémálomszerű képektől és a kísérteties témától félti a gyerekeket.

A Karácsonyi ének 200 millió dollárba került, így kicsit hajtania kell, hogy nyereséges is legyen. A Charles Dickens klasszikusa alapján, motion capture technikával készített filmet jövőre is biztos vetítik a mozikban, ahogy a hasonló technikával gyártott Polár Expresszt is karácsony közeledtével minden évben újra bemutatják.

Második lett a két hete játszott Jackson-emlékfilm, amire 14 millióért (2,6 milliárd forint) fogytak a belépők péntektől vasárnapig. A Michael Jackson's This is it az amerikai piacon elérte az 58 millió dolláros bevételt, világszerte még 70 milliót hozott.

Clooney a legjobb

Harmadik George Clooney háborús szatírája, a 25 millióba került Men Who Stare at Goats 13,3 millió dollárral (2,4 milliárd forint). A film Jon Ronson 2004-ben megjelent könyvén alapszik, a rendezést Gran Heslovra bízták, aki színészként és producerként dolgozott eddig. Az iraki háborús szatírában George Clooney telepátiával ügyködő katonát, Ewan McGregor újságírót alakít. Az előzetes vicces, ennek alapján jelentettük ki, hogy Jeff Bridges jobb, mint A nagy Lebowskiban:

A kritikusok 60 százalékának tetszett. Az év leghülyébb és legbolondosabb filmjének nevezi a WaffleMovies. A View London csak azért aggódott, hogy Clooney élete legjobb alakításával ellopja a show-t a többiek elől. A Gazette szerint a mozi egyszerre sekélyes és vicces, ugyanakkor rendelkezik némi mélységgel. A BDK Reviews a produkciót bosszantóan hosszú Star Wars-viccnek tartja. "Míg a karakterek az elméjükkel próbálnak összpontosítani, a készítők kiábrándítóan szétszórtak” - írták a New England Movies Weeklyben.

Milla Jovovich bonyolult

Negyedik a Fourth Kind című, Milla Jovovichcsal forgatott sci-fi 12,5 millióval (2,3 milliárd forint). A történet egy alaszkai városkában játszódik, ahol sorra tűnnek el az emberek, és ezért az ufókat hibáztatják. Jovovich nyomoz. Még a horroroldal szerzői is kárognak. A Tri-City Heraldban olyan vád éri a filmet, ami a színésznő munkásságát eddig kerülte: nehezen érthetőnek tartja a részben dokumentarista, részben hagyományos stílusban forgatott produkciót.

milla

Ötödik a Paranormal Activity, bevétele majdnem megfeleződött az előző hétvégéhez képest, a 15 ezer dollárból forgatott horror 8,6 milliót keresett 3 nap alatt, amivel együtt 97,4 milliót kaszált összesen. Ez így is kiemelkedő siker az alacsony költségvetéséhez képest.

A Box is gyenge

Richard Kelly új filmjét, a Boxot ezúttal nem limitáltan mutatták be, 7,8 milliót szerzett be a hétvégén. A Donnie Darko rendezője, Richard Matheson 1970-ben megjelentett novelláját, a Button, Buttont vitte vászonra. A filmben Cameron Diaz és pasija egy dobozt talál ajtaja előtt, ami gombnyomásra egymillió dollárt ad, viszont valaki a világban meghal. Az IMDb-n 6,8-en áll a film. A New York Daily Newsban ez olvasható: vannak rendezők, akik csak egyetlen jó filmet tudnak készíteni pályafutásuk során, szóval kezdhetünk aggódni Kellyért.

Futottak még

Hetedik lett az itthon is bemutatott Páros mellékhatás vígjáték, aminek bevétele ezen a hétvégén nem is csökkent, 6,4 millió dollárt termelt a film, és 95,9 millióval kezdhet hozzá a hétfőnek.

Nyolcadik a Törvénytisztelő polgár, 6,1 millió dollár hozott Gerard Butler bosszúhadjárata, az 50 millióba került akcióthriller eddig 60,8 milliót keresett. Az Ahol a vadak várnak 4,2 milliót tehetett hozzá a bevételéhez, ezzel együtt 69,2 milliója van a 100 millióból forgatott fantasynek. Tizedik az Astro Boy, 2,5 milliót tudott összekaparni, így a 65 millióba került animációs filmnek csak 15 milliója van eddig. A Fűrész hatodik részére kétmillió dollár értékben voltak kíváncsiak a nézők, 26,2 millióval a franchise eddigi legkevesebbet hozó darabja lett.

Harlemi lány az Oscarért

Ezen a hétvégén mutatkozott be szélesebb moziforgalmazásban Oprah
Winfrey túlsúlyos, terhes harlemi kamaszlányról szóló produkciója, a több fesztiválon díjazott Precious is, aminek 1,8 milliós (330 millió forint) bevétele a boxoffice-lista 13. helyére volt elég. Oscar-esélyesként emlegetik.