Burmai gerillafilmesek nyerték a Verziót

2009.11.09. 16:55
Háromezer jegyet váltottak a budapesti emberi jogi fesztivál vetítéseire. A legnépszerűbb dokumentumfilm a harminc bátor burmai újságíró felvételeiből összeállított Burma VJ volt. A magyar filmek közül az 1956 és 1989 közötti sorsokat bemutató Magyar krónikákat látták legtöbben.

A közönség szavazatai alapján a Burma VJ - Tudósítás egy zárt országból című film nyerte a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1500 eurós (több mint 400 ezer forintos) fődíját. A Burma VJ-t 2007 szeptemberében forgatták, amikor az elnyomásban élô országban buddhista szervezetek irányításával százezren vonultak az utcára. A külföldi riportereket kitiltották, és a kamerával dolgozó burmai újságírókra is vadászott a katonaság. Ezért szatyrokba vagy a hónuk alá rejtett kamerákkal flmeztek titokban.

A hatodik alkalommal megrendezett Verzión a leglátogatottabb külföldi film szintén a Burma VJ volt, míg a magyar alkotások közül Gazdag Gyula Magyar krónikák című filmjére voltak a legtöbben kíváncsiak. A Magyar krónikák három férfi és egy nô életét mutatja be Magyarországon, 1956 és 1989 között. Egyikük túlélte saját kivégzését 1956-ban, másikuk 1990-ben megözvegyült és a boldogulás esélyeit keresi, a harmadik a titkosrendôrség tisztjébôl vidéki tanító lett, a negyedik 1956 után internált értelmiségi. A hazai blokkban a legtöbb szavazatot Krasznahorkai Balázs Omori asszonyok című filmje kapta, ami egy Temesvárhoz közeli falu magyar asszonyairól szól.

Háromezren moziztak

Kilenc magyar emberi jogi témájú alkotás került egyébként az idei fesztivál programjába: Kőszegi Edit A három nővér, Somogyvári Gergő és Feszt Judit Csempelevél, Papp Gábor Zsigmond Kémek a porfészekben, Vécsei Márton Messzi távo, Pálos György Mit tudjátok ti, ki vagyok én!, Zsigmond Dezső Napraforgók, Szalay Péter Nomád Pláza - Három vándor, Jeles András Párhuzamos halálrajzok és Krasznahorkai Balázs Omori asszonyok című munkája. A Verzió emellett idén is ízelítőt adott a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm-termésből.

A szervezők összegzése szerint a vasárnap éjjel véget ért Verzió fesztiválon a hetvenhat vetítésből tizenegy ment telt házzal, és összesen 3100 látogató volt.