Ismeretlen helyre szállították Polanskit

2009.12.03. 19:28 Módosítva: 2009.12.03. 19:34
A svájci igazságügyi minisztérium szerint biztonsági okokból egy meg nem nevezett helyre szállították át Roman Polanski filmrendezőt, akit pénteken helyeznek házi őrizetbe gstaadi nyaralójában.

Biztonsági okokból és a rendező személyes védelme érdekében Ismeretlen helyre szállították át csütörtökön Zürich közeli börtönéből Roman Polanskit, közölte a svájci igazságügyi minisztérium szóvivője.

Folco Galli nem árulta el a rendező pontos tartózkodási helyét. Előző nap a szóvivő azt közölte, hogy a rendezőt péntek délután viszik át gstaadi nyaralójába. A mai lépés "alapjában véve semmin sem változtat" - mondta Galli.

A 76 éves Roman Polanski házi őrizetben marad, amíg a svájci hatóságok eldöntik, eleget tegyenek-e az amerikai kiadatási kérelemnek. Addig ia rendezőnek elektronikus megfigyelőként szolgáló karkötőt kell viselnie, és nem hagyhatja el házát.

Polanskit szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, ahová azért érkezett, hogy életműdíjat vegyen át egy filmfesztiválon. Roman Polanski ellen évtizedek óta elfogatóparancs van érvényben. A vádak szerint a rendező az Egyesült Államokban szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal, előirányzott büntetését azonban nem töltötte le, és megszökött az ítélethírdetés előtt. A művész szerint ugyanakkor az ellene folyó ügyet eljárási hibák miatt meg kellene szüntetni.