Kőrösi Zoltán lett az MMK elnöke

2009.12.18. 14:35
Kőrösi Zoltán lett Grunwalsky Ferenc utódaként a hazai filmfinanszírozás fő szervezetének, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnöke a pénteki szavazás szerint, tájékoztatta az Indexet az MMK jelölőbizottság egyik tagja.

Az MMK 25 alapítójának képviselője egyöntetűen megszavazta Kőrösi Zoltán írót az MMK elnökének. A kuratórium hét tagjáról emellett szimpátiaszavazást tartottak, erről véglegesen a következő ülésen, január 8-án döntenek.

A jelölőbizottság augusztustól interjúztatta végig az alapítókat, erről annyi szivárgott ki, hogy kritikát fogalmaztak meg az MMK működéséről, viszont evidenciának tartották, hogy az alapítványra szükség van. Több fordulóban személyesen is meghallgatták az elnökjelölteket: Kőrösi mellett Tolvaly Ferenc írót, Muhi András producert, Andrew G. Vajna producert és Tarr Béla rendezőt. Tarr Béla egy héttel a döntés előtt visszalépett.

Kőrösi információink szerint 12 oldalban sorolta fel a pályázatában, milyen problémák találhatóak jelenleg a közalapítványban, amihez tapasztalatait részben onnan szerezte, hogy hét évig tagja volt az alapítvány játékfilmes kollégiumának.

Emellett tárgyalások folynak az MMK és a kormány között fennálló finanszírozási szerződés meghosszabításáról is, ami december 31-én jár le. A költségvetés jövőre több mint ötmilliárd forintot irányoz elő a közalapítványnak. A szakmai szereplők megállapodását szeretnék összehozni, utána terjesztik a kormány elé a közös javaslatot.