Szidják a kritikusok Washington új filmjét

2010.01.18. 16:14
Az észak-amerikai kasszasikerlistát az Avatar című sci-fi vezeti ötödik hete. Jackie Chan bukott a héten, Denzel Washingtont a kritikusok szidják.

James Cameron 3D-s produkciója nemcsak a legjobb film Arany Glóbusz-díját nyerte el hajnalban, de a hétvégén ismét több mint 40 millió dollárért (7,7 milliárd forint) váltottak rá jegyet az Egyesült Államok és Kanada mozijaiban. Ezzel a hazai piacon már 491,8 millió dollárra (92 milliárd forint) növelte bevételeit. "A Titanic hajó volt. Az Avatar űrhajó" - nyilatkozta Chris Aronson, a 20th Century Fox elnökhelyettese a film tartós sikeréről.

Nyolc éve a Titanic a mindenkori boxoffice-lista csúcsára került 1,8 milliárd dolláros (335 milliárd forint) bevétellel. Az Avatar a bemutatása óta eltelt pár hét alatt már 1,6 milliárdos (298 milliárd forint) jegyeladásnál jár. Az amerikai kasszasikerlistán is megközelítette a 601 millió dollárral első helyen álló Titanicot.

Denzel Washingtont a nézők szeretik

A hétvégi box-office második helyét Denzel Washington Éli könyve című akciófilmje foglalta el 31,6 milliós (5,9 milliárd forint) jegyeladással. A keresztény témájú apokalipszis-thrillerre főleg fiatalabb férfiak ültek be a forgalmazói statisztikák szerint. A nézők az IMDb-n 7,7 pontot adtak rá a tízből.

denzel2

A kritikusok viszont nem szerették. „John Travoltának ott van a Háború a Földön, Kevin Costnernek a Waterworld, most már Denzel Washingtonnak is van egy kegyetlen rossz sci-fije" - írta a Minneapolis Star Tribune. A Financial Times szerint annyira rossz a film, hogy a műfaj végét jelentheti. "A forgatókönyv egy rakás szerencsétlenség, a rendezés gyatra" - jegyezték még meg.

Peter Jackson Komfortos mennyország című kísértetdrámája 17,1 milliós (3,2 milliárd forint) bevétellel a harmadik helyen indult. A Film and Felt szerint van a filmben néhány csodálatos jelenet, ám végeredményben úgy tűnik, filmje témájához hasonlóan Jackson is köztes világban rekedt.

Alvinra is sok jegyet vesznek

Az Alvin és a mókusok 2. negyedikként került a listára 11,5 millió dollárral (2,1 milliárd forint), jelenleg 197 milliója van, az első rész ilyenkor még csak 176 millió dollárnál járt.

Az ötödik Guy Ritchie Sherlock Holmesa 9,8 millióval (1,8 milliárd forint), most 180-nál tart, úgy tűnik, a 200 milliós határon is át fog haladni.

Jackie Chant inkább dvd-n kellett volna

Hatodik Jackie Chan titkosügynökös családi vígjátéka, a Spy Next Door, amiben a szomszéd gyerekeire vigyáz néhány kémszerkezettel. 9,7 millió dollár értékben voltak kíváncsiak a nézők az akcióvígjátékra. A kritikusoknak csak egytizede értékelte pozitívan a filmet, a USA Today írója a stáblista alatti bakikon tudott mosolyogni.

Az Egyszerűen bonyolult 7,6 millió dollárt termelt, amivel 88,2 milliónál jár, és hamarosan meghaladja a 100 milliót. A múlt heti bemutatók közül csak a Szökőhév maradt a legjobb tíz között, 5,8 millió dollár a hétvége végeredménye, 17,5 millióval vághat neki a hétfőnek. A Daybreakers a 11., a Youth in Revolt a 12. helyre csúszott.

Két hónappal a bemutatója után még mindig jól tartja magát a Blind Side, Sandra Bullock ma hajnalban ebben a filmben nyújtott alakításáért vehette át a Golden-Globe-ot: a dráma 5,5 millió dollárt termelt, összesen 229 milliónál tart. Tizedik a jóval később indult Egek ura 5,4 millió dollárral, George Clooney nem kapott Arany Glóbuszt, pedig ő volt a nagy esélyes. 62,8 millió dollárt szedett össze eddig az alkotás.