Mégis eltilthatják az Alice Csodaországbant

2010.02.23. 16:51
Az Odeon mozihálózat az egyeztetések ellenére nem akarja bemutatni Tim Burton új 3d-s filmjét, mert a gyártó Disney túl hamar adná ki a dvd-verziót.

Anglia legnagyobb mozihálózata, az Odeon továbbra is azzal fenyegetőzik, hogy bojkottálja Tim Burton Alice Csodaországban című 3d-s moziját, miután a gyártó Disney a szokásos 18 hét helyett már 12 héttel a mozipremier után már ki akarja adni a filmet dvd-n és blu-rayen.

A bojkottal két másik angol és négy holland mozihálózat is fenyegetőzött, de végül nekik elég volt, hogy a 3d-s filmek után járó szokásos 90 cent helyett 97-et kapnak a Disneytől.

Az Odeont nem hatotta meg a Disney ajánlata, de a bojkott sem eldöntött tény még, a két cég folytatja a tárgyalásokat. A Disney legutóbb azt ajánlotta, hogy a tervezett 81 nap helyett 89 nappal a mozipremier után adják ki a dvd-verziót, de az Odeont ez sem hatotta meg.

A mozihálózat képviselői szerint tavaly rengeteg pénzt fektettek abba, hogy filmszínházaikat felkészíthessék a 3d-s filmek fogadására, és a Disney terve veszélyezteti a befektetés megtérülését, ráadásul rossz precedenst teremtene.

Az Odeon nem fél attól, hogy az Alice Csodaországban bojkottálásával túl sokat veszítene. Remélik, hogy a tavasszal érkező többi 3d-s film, például a Titánok harca vagy éppen az Így neveld a sárkányodat című animációs mozi megtölti az átalakított termeket.

Az Odeon spanyol, német, portugál és osztrák mozijaiból nem akarja száműzni Tim Burton filmjét, mert ezeken a piacokon a Disney vállalta, hogy csak négy hónappal a mozipremier után adja ki a dvd-verziót.