Mégis marad a filmes adókedvezmény

2010.03.31. 10:48 Módosítva: 2010.03.31. 10:48
Mégis megmarad az idén a filmes adókedvezmény, pedig év elején úgy tűnt, hogy a cégek elbúcsúzhatnak ettől a támogatási formától, írja a Világgazdaság.

A kedvezmény lényege, hogy a vállalkozások az alkotások támogatására fordított összegekkel nemcsak társasági adójukat, hanem adóalapjukat is mérsékelhetik. Ez annyira kedvező, hogy még a mecénás cégnek is hozhat nyereséget, ezt a törvény az adott évi társasági adó mértékében, azaz 19 százalékban maximalizálja. A társasági adóról szóló törvény tavaly év végi módosítása ezt a lehetőséget vonta volna el több filmes támogatótól. Az adott parlamenti döntés február 26-án már le lett hozva a cégközlönyben.

A kedvezménnyel persze vissza is lehetett volna élni, ha adózatlanul viszik külföldre, ezért bekerült egy passzus, hogy a támogatásban részesülőnek nyilatkoznia kell, ami nélkül nem csökkenthető az adóalap.

Míg 2004-ben még csak 86 magyarországi film készült 6,5 milliárd forint értékben, addig a támogatott iparágban készülő produkciók száma 2009-re már közel 500 darabra növekedett, amelyek értéke csak novemberig 44,7 milliárdot ért el.