Gerard Butler Jennifer Anistonra vadászik

2010.04.01. 15:33
Willem Dafoe vámpírokkal harcol, Jackie Chan a mostohagyerekeivel. A heti filmdömpinget a majdnem Oscar-díjas Ajami és egy dán dráma színesíti.

Exférj újratöltve

A film plakátján Jennifer Aniston és Gerard Butler áll egymáshoz bilincselve, szakadtan és véresen, és ez elég is volt, hogy a nyitó hétvégén Amerikában 20,6 milliót szedjen össze, ami a gyártási költség fele. Butler fejvadász, aki végre kedvére való feladatot kap: el kell kapnia óvadékkal szabadlábra helyezett exét (Aniston), ami nem is olyan egyszerű. A rendező, Andy Tennant korábbi filmjei közt szerepel a Bolondok aranya, A randiguru, a Bolond szél fúj és még sok hasonló, úgyhogy nem most ismerkedett a romantikus filmek világával. Eredményei nem túl meggyőzőek. 4,8 pontot kapott a tízből IMDb-n, a kritikusok pedig szétszedték: 8 százalékos a Rottentomatoeson.

Daybreakers - A vámpírok kora

Mint azt a cím mutatja, itt vérszívás lesz, de azért az író-rendező testvérpár, Peter és Michael Spierig felturbózta a megszokott vámpírtörténeteket. Ez nem a tipikus bőrdzsekis-fényben járós-gótikus sztori: a domináns fajjá vált vérszívók vadásznak a bujkáló emberekre. A főbb szerepekben Ethan Hawke-ot, Willem Dafoe-t és Sam Neillt láthatjuk, akik mostanában nem nagyon tűntek fel sikerfilmekben. A Daybreakers egészen jól teljesít: a 20 milliós költségvetést már duplán visszahozta, a kritikusok és a nézők véleménye pedig ugyanaz a filmről: Rottentomatoeson 67 százalék, IMDb-n 6,7 pont.

Kém a szomszédban

Jackie Chan megint hozza a tőle megszokott viccelődő-pofozkodó, kicsit bugyuta figurát. Most visszavonult mesterkém, aki régen a legkeményebb terroristákat is lekaratézta, de már csak a barátnője gyerekeire vigyáz. Nem meglepő, de a bűnözőkkel ellentétben a gyerekekkel nem bír. Az egyik letölt egy titkos fájlt hősünk gépéről, ez pedig azt jelenti, hogy Jackie Chan újra pofozkodhat és ugrándozhat, 56 évesen. A kritikusok 12 százalékosra értékelték a filmet a Rottentomatoeson, a nézők pedig 5,3-ra az IMDb-n, de aki szerette Brian Levant korábbi filmjeit (Beethoven, Flintstone család, Hull a pelyhes és társai), annak a Kém a szomszédban sem fog csalódást okozni.

Tapsvihar

A dán dráma egy színésznő története, aki alkoholproblémái miatt elveszti két gyereke felett a gyámságot. Miután a rehabról kiengedik, elhatározza, szakít zavaros múltjával és függőségével, és visszaszerzi két fiát. Exférjét hamar sikerült meggyőznie, hogy újra képes az anyaságra és a normális életre, de hosszú távon bizonyítania annál nehezebb. Főszerepben Paprika Steent láthatjuk, aki az egyik legkeresettebb dán színésznő és rendező napjainkban. A Variety kritikusa szerint hozzá a tőle elvárt formát, és bravúros színészi játékot mutat be a vásznon. Férjét Michael Falch alakítja, aki Dániában sikeres színész, zenész és író. A film producere Paprika Steen férje, közös gyerekük alakítja az egyik fiút.

Ajami

Tel-Aviv Ajami nevű részén egymás mellett élnek zsidók, muszlimok és keresztények, itt a konfliktus elkerülhetetlen. A filmet író és rendező páros mindkét tagja, Scandar Copti és Yaron Shani is Tel-Avivban születtek, így minden bizonnyal hitelesen tudták bemutatni filmjükben az ottani állapotokat. Alkotásukat jelölték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscarra, a kritikusok pedig dicsőítik: a Rottentomatoeson 95 százalékon áll. Az Entertainment Weekly Korcs szerelmekkel keresztezett Isten városának nevezte, izraeli módra, ez alapján pedig nagyszerű filmre számíthatunk. Az egymillió dollárból leforgatott mű eddig 550 ezer dollár bevételt szerzett a mozikban az amerikai premier óta.