Hányingerkeltő romantika a mozikban

2010.04.08. 14:27
Portugál falusiak állnak ki saját honlapjuk mellett, a britek London külvárosában romantikáznak, az amerikaiak a tengerparton andalognak a heti magyarországi filmpremierekben.

Párterápia

Az amerikai premier előtt egy nappal nézhetjük meg Steve Carell és Tina Fey főszereplésével ezt az inkább vicces, mint romantikus, de romantikus vígjátéknak mondott filmet. Kritikusunk bírta, a Rottentomatoeson 62 százalékos az eredmény, ami 13 újságíró véleménye alapján jött össze. Rendezője Shawn Levy, aki az Éjszaka a múzeumban 1-2 mellett a 2006-os Rózsaszín párduc mozit is készítette. Új filmjében Carell és Fey egy kedves kétgyerekes házaspárt alakítanak, akik az ifjonti hév fenntartása érdekében minden héten randizni mennek. A férj a város legelegánsabb éttermébe viszi feleségét, de a dolgok úgy alakulnak, hogy még a főétel előtt menekülniük kell a rendőrök elől egy félreértés miatt. Steve Carell kedvelői és a Shawn Levy-filmeket ismerők nagyjából tudhatják, mi vár rájuk, ha beülnek a Párterápiára.

Kedves John!

A heti romantikus drámát kapjuk a Kedves John! képében Amerikából. A sztori szerint az amerikai hadsereg különleges alakulatának katonája tengerparti andalgása közepette belebotlik a szintén tengerparti andalgáson lévő főiskolás lányba, így nincs más választásuk, mint menthetetlenül egymásba szeretni. Elsőre minden szép és jó, de aztán kiderül, hogy mégsem. Ehhez főszereplőknek megkapjuk Channing Tatumot, Amanda Seyfriedet, és Richard Jenkinst. Tatum a G. I. Joe-filmből lehet ismerős, Amanda az Ördög bújt beléd című filmben tűnt fel, Jenkinst A látogatóban nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték. A film alapja Nicholas Sparks egyik novellája. A New York Post kritikusa alig bírt ébren maradni, miközben nézte, elmondása szerint hányinger kerülgette, az USA Today csak saját felelősségre ajánlja, az Arizona Republic szerint pedig maximum egy 12 évesnek indulhatnak meg a könnyei a filmben látható romantikától. Ennek megfelelően Rottentomatoeson 29 százalékon áll a film, az IMDb pontszáma pedig 5,5. Azonban akinek Az üzenet a palackban, vagy esetleg a Séta a múltba tetszett, annak azért érdemes egy próbát tennie.

Egy lányról

A hatvanas években járunk Londonban, a kamasz Jenny éppen a felnőtt életről ábrándozik, amikor betoppan az életébe a nála húsz évvel idősebb David. A kezdeti színház- és múzeumlátogatásokból szerelem lesz, Jenny kezdi hanyagolni tanulmányainak folytatását. Az angol dráma kettejük románcáról, a fiatal lány életútkereséséről szól. Három Oscar-díjra jelölték a filmet, a Jennyt alakító 24 éves Carey Mulligan alakításáért BAFTA-díjat és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál díját is elnyerte. A filmről szinte csak jókat lehet hallani, a kritikusok ódákat zengenek róla, a Rottentomatoeson 94 százalékon áll. Az Associated Press a tavalyi év egyik legjobb filmjének nevezte. A közönség 7,5-re értékelte az IMDb-n a dán rendezőnő, Lone Scherfig munkáját, aki otthon van a hamisíthatatlan brit atmoszféra megteremtésében. Így gondolhatja a közönség is, ugyanis a 7,5 millió dolláros gyártási költséget már sikerült majdnem megdupláznia a filmnek.

Dot.com

Aguas Altas aprócska falu Portugáliában, lakói a legnagyobb nyugalomban töltik mindennapjaikat, de Pedro, a helyi mérnök kap egy levelet. Ez az Aguas Altas nevű ásványvízmárka képviselőjétől jött, aki perrel fenyeget, ugyanis a település honlapja a www.aguasaltas.com címen található. A sok száz éves település feltüzelt lakosai nem hagyják magukat, és ezzel elkezdődik a globalizáció és a hagyományos, lokális értékek harca. Mindezt vígjátékban tárja elénk a spanyol Luís Galvao Teles. A film 2007-ben jelent meg Portugáliában, eddig néhány országban mutatták be, most eljutott a hazai mozikba is. IMDb-pontszáma: 7,1.