Befér egy nő a hűtőszekrénybe?

2010.04.22. 18:33
Antonie Fuqua a Brooklyn mélyénbe is korrupt zsarukat látott, a Szellemlovas rendezője még mindig csapnivaló filmes, a spanyolok meg leforgatták a Rec 2-t, derül ki a héten magyar mozikba kerülő filmekből. Az Amelie 2-t és a 9-et szívből ajálnjuk.

9

Rég nem idézték meg ilyen eredetien a német expresszionizmust, mint ebben a nagyszerű animációs retroscifiben. Nemcsak az örök mintát, Fritz Lang Metropolisát mellőzték teljesen, de a szereplők is újszerűek: kilenc rongybaba harcol a lézerszemű robotok ellen a propagandahíradók és nagy háború utáni posztapokaliptikus világban. Talán ezért is állt producerként Tim Burton Shane Acker rendező mellé, aki ezt a 79 perces mozit a 2005-ös Oscar-jelölt kisfilmjéből készítette. Eredeti hangokkal, mint Elijah Wood, Jennifer Connelly és Christopher Plummer a film majdnem tökéletes. A film IMDb pontszáma 7, a Rottentoamatoeson pedig 57 százalék az eredménye. A Time kritikusa szerint még az Apokalipszis esetében is szükség van változatosságra, a robotok elpusztítják a földet dolog unalmas", az ausztrál Sunday Mail szerint viszont képi világa és szimbolikussága lenyűgöző. A 30 milliós gyártási költséget már visszahozta, és 18 milliót még rá is tett.

Brooklyn mélyén

Antoine Fuqua új filmjével a Kiképzés a hangulatát próbálja megidézni: veszélyes nagyváros, drogok, erőszak, korrupció, és híres színészek rendőr- meg rosszfiúszerepben. Richard Gere, Ethan Hawke és Don Cheadle zsaruk, a mostanában hanyagolt Wesley Snipes pedig megint drogdíler. A három főszereplő élete legkeményebb hete előtt áll, amikor a New York-i kapitányság eldönti, hogy végleg felszámolja a város egyik kábítószer terjesztő hálózatát, ami pedig azt jelenti, hogy kénytelenek alámerülni brooklyn mocskos alvilági életébe. A film március 5-én startolt az amerikai mozikban, azóta 27 milliót kapart össze, ami a 17 milliós gyártási költséget nézve elég jó. A kritikusok közepesre értékelték Rottentomatoeseon, a közönség pedig 7,2-re IMDb-n. A New York Times kritikusa szerint a film több sebből is vérzik, de túl lehet lépni a hibáin. A Kiképzés sikerét nem sikerült ugyan megismételnie, de Fuqua mint rendező, valamint a színészek listája, garancia egy kellemesen mocskos utazásra New York bűnös városában.

Minden kút Rómába vezet

Beth egy fiatal New York-i nő, aki már kiábrándult a szerelemből, de amikor a római útján kivesz néhányat a szerelmesek kútjába dobott érmék közül, férfiak üldözik szerelmükkel, pont annyian, ahány pénzérmét kivett a vízből. Az üldözött lányt Kristen Bell alakítja, Danny DeVito, Jon Heder, Will Arnett, Dax Shepard és Josh Duhamel pedig jól megkergetik szerelmükkel, de csak egy maradhat, és az nem Danny DeVito. Kár. A Rottentomatoeson csak 16 százalékos a film, a Time Out New York pedig azt javasolta: "mindenki tartsa magát távol ettől a mérgező hulladéktól". IMDb-n 5,3 ponton áll, de 37 millió dolláros bevételt sikerült már elérnie. A rendező Mark Steven Johnsonnak ez a negyedik filmje, és első romantikus vígjátéka, két legutóbbi rendezése pedig a Ghost Rider és a Daredevil volt.

Micmacs - (N)Agyban megy a kavarás

Jean-Pierre Jeunet az Amelie csodálatos élete rendezőjének új vígjátéka ez, és úgy tűnik annak egyedi stílusát is örökölte. A Rottentomatoeson 80 százalékos értékelése elég meggyőző. A Daily Mirror szerint aki szerette a rendező korábbi munkáit, az most sem fog csalódni, mert tele van Jeunet bolondos humorával, azonban még mindig az Amelie csodálatos élete a legjobb munkája. A főszereplő (a keresett francia színész, Dany Boon alakítja) és barátai ravasz tervet szőnek két nagy fegyvergyártó cég megsemmisítésére, miközben az élet nagy kérdéseire keresik a választ, Jeunet megszokott stílusában persze (Befér-e egy nő a hűtőszekrénybe?). Dany Boon mellett feltűnik még André Dussollier, aki a rendező több korábbi filmjében is feltűnt már, valamint olyan népszerű francia színészek mint Jean-Pierre Marielle vagy Nicolas Marié. IMDb-n 7,3-as pontszámmal büszkélkedhet a Micmacs, a külföldi moziplakátja pedig már magában vicces.

[Rec] 2

Megérkezett hazánkba is a nagy sikerű spanyol horror második része, aminek az első részére, mint szinte minden sikeres külföldi filmre, lecsaptak az amerikaiak, és abból készült 2008-ban a Karantén. A [Rec] 2 a már ismert kézikamerás módszert alkalmazza, a rendezőpáros is a régi, a történet pedig közvetlenül ott folytatódik ahol az első rész véget ért. A hermetikusan elzárt házba egy kommandós csapat érkezik, hogy véget vessen a bent uralkodó káosznak. Fegyveresek kergetőznek a fertőzöttekkel az előző rész tévéstábja helyett, de a recept maradt a régi. A Rottentomatoeson 83 százalékos értékelést kapott, IMDb-n pedig 6,8-at. Néhány vélemény: „véres, felkavaró és nagyon-nagyon félelmetes." , „Tökéletes folytatása az első résznek" , „Egyike a legjobb folytatásoknak a horrorfilmek történelmében."

Vigyázat ehető! - a francia bioforradalom

Még egy francia film található a heti premierek közt, mégpedig egy dokumentumfilm. A Jean-Paul Jaud rendezésében készült alkotás egy kis francia falu történetét mutatja be, ahol a polgármester úgy döntött megváltoztatja a helyi iskolai étkeztetést azzal, hogy a menzán csak bio alapanyagú ételeket adnak a gyerekeknek. A salátától a húsig mindent bio gazdálkodásokból szereznek be, hogy tegyenek valamit a felnövekvő generáció egészségének érdekében, és hogy helyes táplálkozásra ösztönözzék őket. A rendező célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az iskolai étkeztetés elkeserítő helyzetére, valamint arra, hogy a döntéshozók szemében fontosabb a pénz, a profit mint az emberek egészsége. A film hazájában már 2008-ban a mozikba került, IMDb-n mégis mindössze 35 szavaz érkezett rá, a Rottentomatoes eredménye pedig 62 százalék. A New York Post szerint semmi újdonság nincsen a filmben, a Variety viszont dicsérte: ez a mini-forradalom ami a filmben látható, nagyszerűen és élvezhetően kerül terítékre. Az Urániában 21.-én tartott hazai díszbemutatón a rendező is részt vett.