Nem büntetik többé a bollywoodi filmeket

2010.04.26. 15:54
Negyven év után ismét eljuthatnak a bollywoodi filmek a bangladesi mozikba, a kormány feloldotta az indiai filmek forgalmazásának tilalmát. A helyi filmipar szereplői tartanak a bollywoodi gőzhengertől.

A kereskedelmi miniszter szombaton elmondta, a bangladesi filmipar védelmezésére hozott korlátozást most éppen a filmipar és a moziforgalom fellendítése miatt oldják fel. A mozitulajdonosok szerint "ez volt a legjobb dolog", ami az ország mozijaival történhetett. Az utóbbi tíz év alatt az ország filmszínházainak száma 1600-ról 600-ra apadt, mivel a helyi alkotások és az angol nyelvű szoftpornó iránt, ami a mozikba eljutott, nagyon csekély érdeklődés mutatkozott.

"A filmrajongók minden további nélkül láthatnak indiai filmeket a kábelcsatornákon, akkor miért kellene azokat száműzni a filmvászonról?" - mutatott rá Kazi Firoz Rasid, a mozitulajdonosok szövetségének elnöke.
A bollywoodi produkciók kalózmásolatai nagy népszerűségnek örvendenek a bangladesiek körében, tehát a mozikban is megállják majd a helyüket.

A tiltás feloldása a két ország közötti kapcsolat felmelegedésének is köszönhető. A Dakkában 2001 és 2006 között hatalmon lévő iszlámbarát kormány idején ugyanis erősen megromlott a viszony.

Akadnak azonban, akik aggódnak az évente ezer új produkciót gyártó indiai filmipar lehengerlő ereje miatt. Maszum Parvez Rubel bangladesi színész szervezi a tiltakozók táborát, akik azzal érvelnek, hogy az indiai filmek maguk alá temetik a helyi filmgyártást és a bangladesi kultúrát. "Legalább 25 ezer ember kerül az utcára" - figyelmeztetett a döntés esetleges hatására a helyi sztár.