A tinibálvány vámpír a Lost szöszijére hajt

2010.05.06. 11:28
Robert Pattinson és Emilie de Ravin az Alkonyat-fanokat meg a Lost-rajongókat is moziba csábítja csütörtöktől, a Mad Max-függők pedig Az útnak örülhetnek. Spanyol és izraeli művészfilmek mellett Sas Tamás Szélcsendje is debütál a héten.

Az út

A posztapokaliptikus Amerikában járunk, 10 évvel a Földet lassú pusztulásra ítélő (valószínűleg nukleáris) katasztrófa után. Emberekkel csak elvétve, emberségességgel még ritkábban lehet találkozni. Apa (Viggo Mortensen) és fia (Kodi Smit-McPhee) dél felé tartanak a haldokló Államokon keresztül, a téli és a rosszfiúk elől menekülve. A film Cormac McCarthy 2007-es Pulitzer-díjas könyvéből készült, Amerikában  már októberben bemutatták. Az IMDb-n 7,6-on áll, a Rottentomatoeson 75 százalékon. Bár az Empire minden idők egyik legjobb látványvilágát nyújtó filmnek nevezte, ami "húsba markoló tanulmány az apaságról", és a többi kritikus is dicsérte (a mi kritikánk itt olvasható), Az út még a 25 milliós gyártási költségeket sem hozta vissza. Pedig John Hillcoat már Az ajánlat című westernnel megmutatta, mennyire jó rendező.

Szélcsend

Sas Tamás filmje három nőről szól, akik vitorlázni indulnak, ketten testvérek, a harmadik egyikük barátnője. A vízen együtt töltött idő alatt a kezdeti jókedv után felszínre kerül a köztük lévő feszültség, a közelgő tragédia már a levegőben van. Kritikusunk nem szerette a filmet, ezzel nincs egyedül, ugyanis nem sok dícsérő kritika látott napvilágot róla. Az idei Filmszemlén mutatták be először, a három nő szerepében Kováts Adélt, Kovács Patríciát és Pálmai Annát láthatjuk.

Emlékezz rám

Két meg nem értett lázadozó fiatal  szerelméről szól a film, a főszerepben Robert Pattinsonnal és Emilie de Ravinnal, ami az Alkonyat-rajongóknak és a Lost-fanoknak már elég is, hogy rohanjanak jegyet venni. Mellékszerepekben további sztárok is feltűnnek: Pierce Brosnan játsza Pattinson, Chris Cooper a lány apját. Az Emlélezz rám IMDb-átlaga 6,5, a Rottentomatoeson csak 29 százalékot kapott. A Times jóslata szerint "a tinilányok eláztatják majd könnyeikkel a mozikat, de a felnőtteket csak idegesíteni fogja az egész". A 16 millióból forgatott film már 46 milliós bevételnél jár, az eddig főleg tévésorozatokat rendező Allen Coulternek tehát bérelt helye van Hollywoodban.

A legboldogabb lány a világon

A holland-francia-japán-román koprodukcióban készült dráma egy román lányról szól, aki narancsleves üvegek matricáinak visszaküldésével autót nyer, de a jutalomért cserébe egy reklámban kell részt vennie szüleivel Bukarestben. Radu Jude román rendező keserű mosolyt csal az arcokra új filmjével, mely a kompromisszumokról és átverésekről szól, ugyanis az út a megnyert autóig nem is olyan egyszerű. Az IMDb-n 7,3-as átlagot elért film 2009-ben Berlinben elnyerte a Művészmozik Nemzetközi Egyesületének díját, Jude pedig már korábban is sikerrel szerepelt rövidfilmjeivel ezen a fesztiválon.

A zenekar látogatása

Egy egyiptomi fúvószenekar érkezik Izraelbe, de senki sem várja őket a reptéren, így úgy döntenek, útra kelnek, és maguk mennek a koncertjüknek otthont adó kisvárosba. A keresésben eltévednek, és egy kis poros faluban kötnek ki. Ha már itt vannak, kénytelenek elütni az időt valahogy, és itt megszállni. Az egyszerű sztorijú, 2007-es izraeli-francia-amerikai film igazi siker volt a fesztiválokon, eddig 14 millió dolláros bevételnél tart. 42 díjat söpört be, ebből hármat Cannes-ban, emellett a kritikusok és a nézők szimpátiáját is elnyerte. IMDb átlaga 7,6, a Rottentomatoeson pedig 98 százalékos. A Chicago Sun-Times szerint "szimpatikus alkotás a magányról, ami mindannyiunkat körülvesz", a Washington Post pedig "kihagyhatatlan filmnek" nevezte.

Camino

Javier Fesser spanyol rendező tizedik filmje ez a megrázó, 18 díjjal jutalmazott dráma, amit Alexia González-Barros igaz története inspirált (85-ben halt meg rákban, szentté avatása már folyamatban van). A főszereplő lány mélyen vallásos közegben nevelkedett, anyjának köszönhetően, aki az Opus Dei tagja. A 11 éves lány épp kezdene belekóstolni az életbe, a szerelembe, de rákot diagnosztizálnak nála, anyja pedig a tudomány helyett a vallási vezetőkre hallgat, és Istenre bízza a gyerek sorsát, mert ha ő azt akarja, hogy lánya szenvedjen, nem állhat az útjába. Az Opus Dei sokaknak A da-Vinci kód-ból lehet ismerős, a Caminóban azonban a gyülekezet igazi arcával találkozhatunk, és az elvakult vallási fanatizmus következményeivel. A film az IMDb-n 7,6-on áll, a Rottentomatoeson 43 százalékot kapott.