Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

A Sakálnak nem tetszik az életrajzi filmje

2010.05.17. 14:02
Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő terrorista szerint az életéről készült film tele van nevetséges jelenetekkel. Carlos szerint ők nem hisztérikus forradalmárok voltak, hanem profi kommandósok.

Az életfogytiglani büntetését töltő rettegett terrorista, Carlos - igazi nevén Ilich Ramirez Sanchez - párizsi börtönéből élesen tiltakozott a cannes-i filmfesztiválon szerdán bemutatandó Carlos című film ellen, bár abból csak részleteket látott.

A francia hírügynökség nyilatkozva kijelentette, hogy a róla szóló film "meghamisítja a történelmet" és "nevetséges jeleneteket tartalmaz".

"Olvastam a forgatókönyvet, amelyben több helyen is tudatos történelemhamisítást fedeztem fel" - mondta a francia főváros nyugati részén lévő Poissy fegyházból telefonon.

A venezuelai születésű Carlost, aki Sakál néven vált ismertté, 1997-ben életfogytiglani elzárásra ítélték két rendőr és egy rendőrségi informátor 1975-ben történt meggyilkolásáért.

Nem Szaddám megbízásából

Különösen a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC bécsi székháza elleni 1975-ös támadás filmbeli ábrázolása háborította fel a terroristát, aki ügyvéde, Isabelle Coutant-Peyre irodájába telefonált. A védő különben egyházi házasságot kötött Carlosszal, aki áttért az iszlám vallásra. Az ügyvédnő fotót is mutatott az AFP tudósítójának a 60 éves terroristáról: világos inget és farmernadrágot visel, a haja ősz, kezében szivar.

Carlos szerint az OPEC-tanácskozás résztvevőit Moammer Kadhafi líbiai vezető utasítására ejtették túszul, és nem Szaddám Huszein volt iraki elnök rendelte el az akciót, ahogy azt a film állítja. "Nevetséges dolog hisztérikus, géppisztolyos férfiakat bemutatni, amint fegyvertelen embereket fenyegetnek. A dolgok egyáltalán nem így zajlottak le, profik voltunk, nagyon jól képzett kommandót alkottunk" - idézte fel Carlos, aki magát olyan "hivatásos forradalmárnak" nevezte, aki annak idején a palesztinok ügyéért küzdött, illetve a keleti kommunista tömbnek a szolgálatában állt.

A Sakált 1994 augusztusában tartóztatták le Szudánban, majd Franciaországba szállították, ahol az 1975-os gyilkosságok miatt azóta is börtönben van. Neki tulajdonított egyéb merényletek miatt újabb perek várnak rá, ügyvéde szerint talán már 2011 márciusában. Az 1982 márciusa és 1983 decembere között francia földön elkövetett merényleteknek összesen 11 halálos áldozatuk volt.

Perelnének

Coutant-Peyre szerint a Canal+ fizetős televízió megbízásából Olivier Assayas által rendezett Carlos-film - a tévésorozat rövidített változata -, amelyet szerdán mutatnak be Cannes-ban, sérti az ártatlanság vélelmének elvét. Az ügyvédnő a film forgatásának befejezése előtt azzal a kérelemmel fordult a hatóságokhoz, hogy jogosítsák fel védencét a mű megtekintésére. A bíróság azzal az indokolással utasította vissza a beadványt, hogy "ellenkezne a véleményszabadsággal".

Coutant-Peyre azonban nem adja fel, a film bemutatása esetén egyfelől "jogdíjat" kíván követelni, másfelől "a nyomozási titok megsértése" címén pert tervez indítani. Tréfálkozva jegyezte meg, hogy "meghívást várok Cannes-ból", és arra készül, hogy a Carlost alakító fiatal - hozzá hasonlóan venezuelai - színész, Edgar Ramirez karján vonul be a fesztiválpalotába.

Carlos börtöncellájából azt üzente, hogy nem önérdekből tiltakozik, hanem "elvtársaiért, a Forradalom mártírjaiért. Rólam már vannak filmek, könyvek: rengeteg ostobaságot tartalmaznak".