Hollywoodban filmesítik meg a Mester és Margaritát

2010.05.17. 14:15 Módosítva: 2010.05.17. 16:02
Bulgakov örököse azért örül az amerikai változat tervének, mert az eddigi hat feldolgozás nem tetszett neki. A filmet a Moulin Rouge-t remdezőjeként ismert Baz Luhrmann készítheti, a főszereplő Catherine Zeta Jones lehet.

Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című regényének megfilmesítési jogát Szergej Silovszkij, az író harmadik feleségének unokája, a szerzői jogok örököse eladta a Stone Village Pictures amerikai produkciós társaságnak - jelentette a Komszomolszkaja Pravda című lap.

Silovszkij azzal indokolta döntését, hogy az eddigi változatok közül egy sem tetszett neki és Bulgakov többi rokonának. Kizárólag a legutóbbi, 2005-ös, Vlagyimir Bortko által rendezett orosz változatban a Margarita szerepét játszó Anna Kovalcsuk alakítása nyerte el a tetszését - mondta Silovszkij a lapnak nyilatkozva, s hozzátette: azt reméli, az amerikai változat talán tolmácsol valamit a regény rejtelmességéből.

A filmet Silovszkij szerint várhatóan az ausztráliai születésű Baz Luhrmann rendezi, aki talán leginkább a Nicole Kidman főszereplésével 2001-ben készült Moulin Rouge című film rendezőjeként ismert, de színészként játszott már a hetvenes évek közepén készült A nagy Gatsby című filmben is, és számos alkotást jegyzett forgatókönyvíróként. A Moulin Rouge című filmet több Oscar-díjra is jelölték, de Luhrman összesen mintegy 24 különböző elismerést nyert el és ezen felül több mint 30 alkalommal jelölték díjakra.

Margarita szerepére az Oscar-díjas Catherine Zeta-Jonest vették számításba. Silovszkij szerint a színésznő nagyon hasonlít nagymamájára, akiről Bulgakov az alakot mintázta.

Silovszkijnak a szerződés jogot biztosít a forgatókönyv jóváhagyásához, és mint elmondta, azt akarja biztosítani, hogy a film szövege teljesen egybeessen az eredetivel. A szerződésben az is szerepel, hogy az új változat után tíz éven át senki nem szerezhet jogot a regény megfilmesítésére.

Ez lesz Bulgakov remekművének hatodik filmváltozata, s létezik egy hetedik forgatókönyv is: Elem Klimov (Hurrá nyaralunk, Raszputyin, Jöjj és lásd) éveken át dédelgetett, de haláláig meg nem valósult álma volt, hogy filmre vigye A Mester és Margaritát.