Újból vizsgálnák a Pasolini-gyilkosságot

Egy olasz hetilapnak bizonyítékai vannak arról, hogy 35 éve nem egy 17 éves fiú ölte meg egyedül a Pier Paolo Pasolini filmrendezőt, hanem hárman segítettek neki.

A hivatalos verziónak ellentmondó információkat tett közzé egy olasz újság szerdai száma Pier Paolo Pasolini 35 évvel ezelőtti brutális meggyilkolásáról. Az Oggi című lap szerint nem egy, hanem legalább négy férfi verte agyon az akkori idők egyik leghíresebb olasz értelmiségi figuráját, aki világhírű filmrendező, költő és színházi igazgató is volt, nem mellesleg pedig kommunista.

A hetilap szerint rendőrségi dokumentumok kerültek a szerkesztőség birtokába, és azok alapján nyilvánvaló, hogy legalább négyen támadtak rá, majd verték agyon a homoszexualitását nyíltan vállaló Pasolinit 1975-ben. A rendőrség és az ügyészség akkor a 17 éves Giuseppe Pelosit vádolta meg, azt állítva, egyedül követte el a gyilkosságot önvédelemből, mert rendező meg akarta erőszakolni.

Az Oggi szerint Franco és Giuseppe Borsellino, akik 1975-ben tizenévesek voltak, egy fedett ügynöknek elárulták 1976-ban, hogy részt vettek a gyilkosságban egy negyedik férfival. A két testvér azóta meghalt AIDS-ben. Pasolinit 1975. november 2-án verték agyon, majd hajtottak át a testén a kocsijával gyilkosai.

A magányos gyilkosnak tartott Pelosi kilenc évet ült börtönben. Kiszabadulása után azt állította, öten támadtak Passolinira, köztük a Borsellino testvérek, és miközben ütötték a filmrendezőt, azt kiabálták, hogy "mocskos, homokos kommunista".

2005-ben, a 30 éves évfordulón Pelosi egy élő tévéadásban azt állította, hogy valóban nem ő ölte meg a rendezőt, akkor még azt mondta, hogy a gyilkosságot annak idején azért vállalta magára, mert féltette hozzátartozóit a valódi tettesektől. Szerinte a rendezőt azzal az ürüggyel csalták a tett helyszínére, hogy pénzért visszaadják neki utolsó filmje, a Szodoma 120 napja ellopott tekercseit. Ezt a vallomását azonban az öt éve újból megnyitott vizsgálatban hivatalosan már nem volt hajlandó megismételni.

Pelosi első vallomása még arról szólt, hogy Pasolinit szexuális szolgáltatásokat ígérve csalta el, a rendező a Termininél vette föl a fiatal fiút. Az azonban igaz, hogy a Szodoma 120 napját a rendező lakásáról a gyilkosság előtt ellopták, közvetlenül azután, hogy a filmet túlzott brutalitása miatt betiltották Olaszországban.

Pasolini sokat írt olasz baloldali lapokba is. Egyike volt azoknak, akik a 70-es évek politikai gyilkosságait és véres bombamerényleteit kapcsolatba hozták az olasz szélsőjobbal és a titkosszolgálatokkal. Idén márciusban Walter Veltroni, a jelenlegi olasz baloldal egyik vezető alakja felszólította az olasz kormányt, hogy nyissa meg újra a Pasolini-gyilkosság aktáit, és rendeljen el új nyomozást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport