Keressük a legjobb akciójelenetet

2010.06.09. 09:33

Összeszedtünk 10 kiemelkedő akciójelenetet a Insidemovies cikke alapján. Kérdés: melyik a legjobb?

A Menyasszony vs Crazy 88

Quentin Tarantino Kill Bill (2003) című két felvonásos filmjében Uma Thurmannek a bosszújához le kell számolnia az egész tokiói jakuzaklánnal és egy tinilánnyal. Még O-Ren Ishiire is marad ideje.

A végső bunyó a Kommandóban

A Kommandóban (1985) Schwarzenegger visszavonult tábornokot alakít, aki szembeszáll a lányát elrabló nagy ellenféllel. Mindkettejüknek szuperereje van, de ez külsőleg csak Schwarzin látszik, aki egy vascsővel dönti el a küzdelmet.

Bourne vs. Jarda

A Bourne-csapdában (2004) Paul Greengrass lépett a franchise fedélzetére az első részt megrendező Doug Liman után, így az ő irányítása alatt nyomozott tovább Matt Damon, hogy összerakja múltja darabkáit. Bourne éppen Jardát hallgatja ki, aki a Treadstone Projectről tudna információkkal szolgálni, ám hamarosan egymásnak esnek, és Greengrass beviszi a kamerát az akció sűrűjébe.

Bruce Lee kungfuzik

Az 1973-as A sárkány közbelép című film is a kínai sztár különleges harcművész képességeire fekteti a hangsúlyt: az utolsó jelenetben a vaskarmokkal felszerelkezett shaolin-bűnvezér Hannal harcol. A küzdelem holtpontra jut a tükörteremben, de kétség sem férhet ahhoz, ki kerül ki győztesen.

Bunyó a sikátorban

John Carpenter They Live című 1988-as, méltatlanul alulbecsült filmjében - amit Ők élnek! címmel adtak itthon - Roddy Pipper pankrátor olyan napszemüveghez jut, aminek segítségével képes látni a földönkívülieket, de senki nem hisz neki. Barátja, Frank (Keith David) is csak akkor hagyja feltenni a szemüveget, ha előbb legyőzi.

Így verekszik John Wayne

A nyugodt férfiben (1952) a John Wayne játszotta Sean Thornton visszatér Írországba és beleszeret Mary Kate Danaherbe (Maureen O'Hara), csak a lánykérés nem megy simán. Először rá kell vennie a nő bátyját, hogy egyezzen bele a mennyegzőbe.

Karate Kid végső csatája

A Karate Kiddel a Rockyt is rendező John G. az öreg karateoktató, Avildsen Miyagi (Pat Morita) munkájának eredményét mutatja be Ralph Macchio előadásában. Az utolsó mérkőzésnél bevetik a gólyamozdulatot.


Luke vs Vader

Az 1980-as Birodalom visszavág klasszikusnak számító fénykardpárbajában Luke tudása legjavával sincs sok esélye a Sötét Nagyúrral szemben.

Neo vs Smith ügynök

A Mátrix (1999) című kasszasikerben a legendás Yean Woo Ping koreográfiája a Neo (Keanu Reeves) és Smith ügynök (Hugo Weaving) küzdelmében kerüli el legmesszebb a fizika törvényeit.

Rocky vs Apollo a szorítóban

Az 1976-os Rockyban a címszereplő a szorítóban bizonyítja, hogy nemcsak egy lapon lehet említeni Apollóval, akivel az utolsó körig bírja az iramot, hanem, hogy a győzelem nem minden.