100 százalékos lesz a Toy Story 3

2010.06.17. 15:56
A filmtörténet első, teljes egészében számítógépes animációsfilmjnek, az 1995-ös Toy Story folytatása és a vadiúj képregényből készült Ha/Ver című film egyszerre érkezett a magyar mozikba a több hetes pangás után.

Ha/Ver

Még az Amerikai pitét is meg nem történtté tudja tenni a suta gimnazistáról vadiúj képregény alapján készült Ha/ver című mozi. A szuperképességek nélküli srác (Aaron Johnson) abban a reményben lesz szuperhős és flangál búvárruhában New York utcáin véres csatákba keveredve, hogy a várost megszabadítsa a bűn mocskától, és mellesleg a csajozásban is menőbb legyen. Nicolas Cage és filmbeli lánya Big Daddy-Hit-Girl-párosa pedig egy másik szálon batmanes cuccban a Leon a profit idézi fel anélkül, hogy kárt tenne az eredeti Besson-filmben. Sőt, ami eddig lehetetlennek tűnt, Cage a saját imidzsét is visszahozza a mélyből. A film rendezője Matthew Vaughn, aki pár éve a Csillagpor című alkotást is készítette. A főszereplők közt láthatunk néhány ismerős arcot, mint Mark Strong (Spíler, Sherlock Holmes, Robin Hood), Christopher Mintz-Plasse (Superbad, Példátlan példaképek, Marmaduke), vagy az örök mellékszereplő Michael Rispoli. A Ha/Ver a kritikusok és a nézők kegyeit is elnyerte: IMDb pontszáma 8,2, Rottentomatoeson pedig 76 százalékot ítéltek neki, 30 milliós büdzséjét pedig már triplán visszahozta.

Toy Story 3

A második rész után 11 nehéz, Toy Story nélküli évvel, és a jogi problémák megoldása után végre itt a folytatás. A hatalmas sikerű első és második rész egyértelműen a Pixar stúdió legjobb munkái közé tartozik, több száz millió dolláros bevétellel, valamint 100 százalékos értékeléssel Rottentomatoeson. Nagy elvárásoknak kell tehát megfelelnie az életre kelt játékok kis csapatának, akik között a régi ismerős szereplőkön kívül feltűnik néhány új is, mint például Barbie és Ken. A játékokat Lee Unkrich rendező mozgatja, aki a Toy Story 2 mellett a Némó nyomában és a Szörny Rt. megalkotásánál is a segédrendező volt. A játékok eredeti hangjait szinte egytől-egyig neves színészek adják, mint Tom Hanks, Tim Allen, Michael Keaton, vagy a 84 éves, Emmy-díjas Don Rickles, a magyarhangok közül pedig megtartották Stohl Andrást, aki Woodyt szinkronizálta.

52-es történet

Görög dráma egy mentálisan labilis férfi, és egy őt megérteni képtelen nő kapcsolatáról. A minimál költségvetésű, elsőre romantikus drámának tűnő film a kezdetek után átcsap thrillerbe, mikor a férfi egy délutáni szunyókálása után már nem találja szerelmét lakásában. Miután felhívja egy barátját, hogy tőle érdeklődjön a történtekről, kiderül hogy a férfi egy egész hetet átaludt. A férfi próbál rájönni mi történhetett az elmúlt héten, de már a valóságot sem tudja megkülönböztetni a képzelettől. Egyszerű veszekedés történt, vagy esetleg meggyilkolta barátnőjét? A film 2008-ban elnyerte a legjobb forgatókönyv díjat a Katalóniai Nemzetközi Filmfesztiválon. Itthon az Uránia moziban lesz látható.

A 2008-as boszniai dráma 1997-ben játszódik Kelet-Boszniában, ahol hat nő, egy nagyapa, négy lány és egy kisfiú élnek egy háború sújtotta faluban. Rokonaik és barátaik halottak, a hó pedig teljesen elzárta a falut. Kiutat abban látják, hogy lekvárt árulnak az út szélén. A film a tragédia, a háború borzalmának feldolgozásáról szól, és hogy ezt különböző sorsú, de ugyanúgy szenvedő emberek miként képesek megemészteni. Rendezője a boszniai Aida Begic, az IMDb pontszáma nem rossz: 7,2.